Fajt: Oporaviću se, već dva puta sam uspela u tome

Alpsko skijanje 14. jan 201913:06 > 13:09
Podeli:
Getty images/Michel Cottin/Agence Zoom

Sjajna austrijska skijašica Ana Fajt zadobila je povredu kolena u subotu na treningu veleslaloma u italijanskoj Poca di Fasi, posle čega je hitno operisana.

Fajt, koja je pokidala prednje ukrštene ligamente desnog kolena, shvatila je težinu povrede tek kad je odrađena magnetna rezonanca.

Rezultati su za mene predstavljali šok! Jer, na treningu nisam doživela pad, već sam po završetku jedne vožnje samo osetila bol. Tada sam se požalila trenerima. Kad malo bolje razmislim, u jednom trenutku sam malo jače „cimnula” koleno, u želji da se bolje „namestim” u zaokretu. Možda je tada puklo!”, pričala je Ana u bolnici.

„Sad se radujem da je operacija dobro prošla. Lekarski tim zaista vodi računa o meni. Najvažnija stvar je da ostanem mirna, strpljiva i da što pre započnem sa rehabilitacijom. Daću svom telu vreme koje mu je potrebno“, istakla je 29-godišnja Austrijanka i dodala.

Uslovi u Poca di Fasi nisu bili laki. Odlično smo se pripremali, osećala sam ogroman napredak i stekla dodatno samopouzdanje. Kad se osvrnem unazad, ne mogu da kažem da smo bilo šta mogli da uradimo drugačije, ili bolje. Da biste bili pri vrhu u veleslalomu, morate agresivno da trenirate. To što mi se desilo, jednostavno je peh“.

Dvostruka osvajačica Svetskog kupa dva puta je u karijeri bila podvrgnuta operaciji kolena – 2015. i 2017. godine.

Sada ću da se posvetim sebi. Potrebno mi je vreme, idem korak po korak, da bih ponovo bila u formi. Odlično znam šta znači oporavljati se od povrede. Već dva puta sam uspela u tome. Naravno da je moguće da to ponovo učinim“, zaključila je Fajt.

Da stvar bude gora po austrijski ženski tim, samo par dana pre povrede Ane Fajt, sezonu je završila i sjajna veleslalomašica Štefani Bruner. To je i treća skijašica iz prve kvalitetne grupe (Galhuber u slalomu i Fajt u superdžiju), koja je prerano okončala sezonu 2018/19.