Prvenac Fenirove na Kandaharu

Alpsko skijanje 27. jan 201914:19 > 14:21
Podeli:
Alain Grosclaude/Agence Zoom/Getty Images

Austrijska skijašica Štefani Fenir trijumfovala je na šestom spustu ovogodišnjeg Svetskog kupa u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu i tako došla do prve pobede u karijeri.

Fenirova je slavila u vremenu od 1:37.46 minuta, sa 25 stotinki prednosti u odnosu na Sofiju Gođu iz Italije, koja se u subotu vratila na stazu posle dugog odsustva zbog povrede. Njima dvema se na podijumu pridružila domaća skijašica Kira Vajdle.

Zanimljivo je da je 25-godišnja Austrijanka do svog prvog podijuma u karijeri došla upravo u Garmišu pre dve godine, a od tada je samo dva puta bila na pobedničkom postolju. Ipak, njenih pet minuta došlo je na stazi Kandahar, pošto je posle nešto lošijeg prvog dela odskijala maestralno u donjem i pretekla Gođu. Vajdleova je bila 31 stoti deo sekunde iza Italijanke.

Najbolje tri skijašice sledila je Švajcarkinja Korin Zuter, ispred Ilke Štuhec iz Slovenije, Italijanke Nađe Fankini i Nikol Šmidhofer iz Austrije. Prvih deset kompletirale su Amerikanka Alis Meriveder i dve austrijske skijašice Rikarda Haser i Ramona Zibenhofer.

Spust u Garmišu obeležio je niz incidenata zbog lošeg stanja staze na skokovima, zbog čega je trka prekinuta pošto su 42 skijašice startovale. Austrijanka Kornelija Hiter je imala najteže izletanje, ali je srećom uspela da stane na noge posle njega.

Aktuelna osvajačica velikog Kristalnog globusa na čelu Svetskog kupa ima 1.4974 boda, a prate je Čehinja Petra Vlhova sa 898 i Vendi Holdener iz Švajcarske sa 898. U poretku spusta, prva je Šmidhoferova sa 364 boda, 18 manje ima Zibenhoferova, dok je Štuhec tri boda dalje.

Svetski kup u konkurenciji skijašica nastavlja se narednog vikenda trkama u tehničkim disciplinama u Mariboru.