Holdenerova odbranila zlato u kombinaciji!

Alpsko skijanje 8. feb. 201917:23 > 17:25
Podeli:
Alain Grosclaude/Agence Zoom/Getty Images

Švajcarska skijašica Vendi Holdener osvojila je zlato u kombinaciji na Svetskom prvenstvu u švedskom Oreu i tako odbranila titulu od pre dve godine.

Holdenerova je do trijumfa došla ukupnim vremenom od 2:02.13 minuta posle takmičenja u spustu i slalomu. Srebro je, sa samo tri stotinke zaostatka, pripalo Slovakinji Petri Vlhovoj, a njima dvema se na podijumu pridružila Ragnhild Movinkel iz Norveške. Norvežanka je bila 45 stotih delova sekunde iza svetske šampionke.

Za 25-godišnju Švajcarkinju je to treća medalja na Svetskim prvenstvima, pošto se na prethodnom u Zankt Moricu okitila srebrom u slalomu. Na Zimskim olimpijskim igrama u Pjončangu je osvojila po jednu medalju svakog sjaja, od toga zlato u timskom takmičenju.

Najbolja srpska skijašica Nevena Ignjatović završila je takmičenje na 19. mestu, sa četiri i po sekunde zaostatka u odnosu na Holdenerovu. Nevena je tako izjednačila najbolji plasman jedne skijašice iz Srbije na planetarnim šampionatima. Pre 14 godina Jelena Lolović je na Svetskom prvenstvu u Italiji zauzela istu poziciju, takođe u kombinaciji.

Posle prve vožnje, na čelu se nalazila Austrijanka Ramona Zibenhofer, sa stotinkom prednosti u odnosu na Ilku Štuhec, a sledila ih je Movinkelova. Holdenerova je bila peta, 42 stotinke iza austrijske skijašice, a ispostavilo se da je u slalomu bila dovoljno dobra da bi nadmašila skijašice koje su bile bolje u spustu od nje.

Vlhova je bila osma posle spusta, a kao najbolja slalomašica među prvih deset u prvoj vožnji, to je i iskoristila, samo što joj je to bilo dovoljno za srebro. Movinkelova se zadovoljila bronzom, ispred Zibenhoferove, Kanađanke Roni Remi, Federike Brinjone iz Italije i Norvežanke Kajse Vikhof Li. Najboljih deset kompletirale su austrijska skijašica Franciska Grič, Lisa Herblad iz Švedske i Štuhec.

Takmičenje na Svetskom prvenstvu u Oreu nastavlja se u subotu muškim spustom, a skijašice trka u toj disciplini čeka dan kasnije.