Norveška fešta – Jansrudu zlato na oproštaju Svindala

Podeli:
Alain Grosclaude/Agence Zoom, Getty Images Sport

Norveški skijaš Ćetil Jansrud osvojio je zlatnu medalju u spustu na Svetskom prvenstvu u švedskom Oreu, dok je njegov sunarodnik Aksel Lund Svindal u svojoj poslednjoj trci u karijeri za dve stotinke ostao bez najsjajnijeg odličja.

Vremenski uslovi u Oreu su u subotu bili veoma teški, pa su zbog snega i slabe vidljivosti na stazi bili uključeni reflektori. 

U teškoj situaciji najbolje se snašao Ćetil Jansrud, koji je imao najbolje vreme od 1:19.98, dok je Aksel Lund Svindal zaostao za samo dva stota dela sekunde. Bronzanu medalju je osvojio Austrijanac Vinsent Krihmajer, koji je od pobednika bio sporiji za 33 stotinke. 

Četvrti je bio Švajcarac Beat Fojc, peti Austrijanac Matijas Majer, a šesti Italijan Dominik Paris. 

Jansrud je posle dva srebra na svetskim šampionatima, u kombinaciji i superdžiju, došao do svoje prve zlatne medalje. On je takođe sa 33 godine i 165 dana postao najstariji šampion sveta u spustu. 

Aksel Lund Svindal je bogatu karijeru završio srebrom, svojim drugim sa planetarnih šampionata. Svindal je osim dva srebra na SP osvojio još pet zlatnih medalja, kao i dve bronze. Slavni Norvežanin je na Olimpijskim igrama osvojio dve zlatne medalje, srebro i bronzu, dok je u Svetskom kupu dva puta osvojio veliki Kristalni globus, a devet puta mali. 

U Oreu je u subotu na stazi bio i najbolji srpski skijaš Marko Vukićević, koji je ostvario vreme od 1:22.46, što je bilo dve sekunde i 48 stotinki sporije od Jansruda, te je bilo dovoljno za 38. mesto. 

U nedelju na SP u Oreu je na programu spust u ženskoj konkurenciji. 

https://twitter.com/AFP_Sport/status/1094231492627177472