Svindal: Hteli smo šou, priredili smo ga

Podeli:
Alain Grosclaude/Agence Zoom/Getty Images

Norveški skijaš Aksel Lund Svindal rekao je da je zadovoljan ishodom poslednje trke u karijeri - spusta na Svetskom prvenstvu u Oreu, na kojem je osvojio srebrnu medalju.

Svindalu je malo falilo da postane prvi skijaš sa tri svetska zlata u spustu, a na put mu je stao sunarodnik Ćetil Jansrud, koji ga je pobedio za dve stotinke. 36-godinjeg Norvežanina je nekoliko malih grešaka koštalo toga da se nađe na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, baš kao pre godinu dana na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Povezano

Bila je ovo emotivna trka za mene. U ovom trenutku sam zadovoljan ovom trkom, pošto mi je bila poslednja, a i što su Norvežani dobro prošli. Mislio sam da je prava stvar da priredimo šou, a na kraju je Ćetil prvi, a ja drugi„, rekao je Svindal,Kada sam prošao kroz cilj, bio sam dve stotinke iza njega, a šest desetinki ispred Matijasa Majera. Pomislio sam da je to zaista dobro. Prošle godine smo Ćetil i ja uradili isto na Olimpijskim igrama, samo što sam ja tada osvojio zlato, a sada ga je on zaslužio„.

Dvostrukog osvajača Svetskog kupa svi su u norveškom timu gledali kao ‘tatu’, a na pitanje ko će ga naslediti, Svindal je odgovorio:

Ćetil ima godina skoro kao ja, tako da će on preuzeti tu ulogu. Mislim da imamo dobar tim, a i vredno smo radili na tome. Koliko puta doživite ovakav dan godišnje? Ovakav je jedan u hiljadu ili jedan u sto. Morate da se postarate da vam život bude vredan življenja kada ste spustaš. Iza mene je nekoliko emotivnih nedelja, da budem iskren bio sam spreman da završim sa ovim, da odskijam još jednom i to je to. Zadovljan sam kako smo se pokazali„, naglasio je Svindal.

Norvežanin je, inače, postao tek treći skijaš koji je osvojio medalju na šest Svetskih prvenstava. Jansrudu i Svindalu se na podijumu pridružio Vinsent Krihmajr iz Austije, koji je imao 33 stotinke zaostatka u odnosu na svetskog šampiona.