Došao je kraj – Hiršer završio karijeru!

Alpsko skijanje 4. sep 201920:29 > 20:30
Podeli:
Alain Grosclaude/Agence Zoom/Getty Images

Jedan od najboljih skijaša svih vremena Marsel Hiršer objavio je povlačenje u 31. godini, a kao razlog je naveo da želi da se posveti porodici.

Hiršer je na kraju prošle sezone najavio da nije siguran da li će se vratiti na sneg i braniti titulu u Svetskom kupu, a pre nekoliko meseci je rekao da su šanse da će nastaviti karijeru 50/50.

Mediji u njegovoj domovini su danima najavljivali da će objaviti kraj karijere, a to je učinio u Salcburgu u sredu.

Hiršer je tokom trofejne karijere ostao upamćen po prepoznatljivom stilu u tehničkim disciplinama, koje su mu bile specijalnost. Zahvaljujući tome što je bio nezaustavljiv u slalomu i veleslalomu došao je do najvećih uspeha, pošto je učestvovao tek u nekoliko trka u superveleslalomu i kombinaciji poslednjih godina.

Postoji mnogo razloga za to. Moja odluka predstavlja njihov zbir. Sve je teže naći motivaciju i sve je kraće vreme tokom leta za regeneraciju“, istakao je Hiršer i dodao: „Srećan sam jer sam 12 godina skijao na visokom nivou, bez ozbiljnijih povreda. Verujem da sam imao neverovatno mnogo sreće, da na dva zdrava kolena mogu da se vratim kući. Pametna je odluka to što sam u ovom trenutku završio karijeru. Rado ću je se sećati. Srećan sam zbog svega što sam postigao. Sve bih isto ponovo uradio“.

Austrijski skijaš iza sebe ima neverovatnu karijeru tokom je osvojio sve što se osvojiti može. Rekorder je po broju Kristalnih globusa – ima ih osam, pošto je bio nezaustavljiv u Svetskom kupu od sezone 2011/12. U elitnom takmičenju je ostvario 67 pobeda, po čemu je treći najbolji u istoriji, iza Šveđanina Ingemara Stenmarka sa 86 i američke skijašice Lindzi Von, koja je tokom karijere 82 puta stajala na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Austrijanac ima još 71 podijum u Svetskom kupu, kao i po šest malih Kristalih globusa u slalomu i veleslalomu.

Na Olimpijskim igrama je osvojio dva zlata i jedno srebro. Najsjajnije odličje je čekao do Igara u Pjongčangu, kada je prvo trijumfovao u kombinaciji, a zatim i veleslalomu. Pored toga ima i srebro sa Igara u Sočiju četiri godine ranije u slalomu, svojoj glavnoj disciplini. Što se tiče Svetskih prvenstava, na njima je osvojio pet individualnih zlata, tri u slalomu i po jedno u kombinaciji i veleslalomu, a dva puta je slavio sa timom Austrije. Takođe je osvojio i četiri srebra.