Kristofersen: Hiršer? Često sam bio ljut na sebe…

Alpsko skijanje 29. okt. 201917:30 > 17:31
Podeli:
Getty Images/Alexis Boichard/Agence Zoom

Norveški skijaš Henrik Kristofersen izrazio je poštovanje prema osmostrukom osvajaču Kristalnog globusa Marselu Hiršeru, te istakao da je često bio ljut na sebe jer nije mogao da mu parira.

Pomalo sam tužan jer je Marsel završio karijeru. Razumem zašto se povukao i poštujem to, ali sada mogu da kažem da bih voleo da sam imao još jednu šansu da ga pobedim. Ipak, imao sam ih dovoljno i sâm sam kriv jer to nisam učinio. On je jednostavno bio bolji od mene“, istakao je Kristofersen i dodao:

U poslednjih nekoliko godina bilo je mnogo momenata u kojima sam bio ljut jer me je Marsel pobedio. Ali, zapravo nikada nisam bio ljut na njega, već na sebe samog. Nisam mogao da mu zamerim zbog toga što je skijao brže; on je jednostavno pokušavao da bude što je moguće bolji. Nisam bio dovoljno dobar, ponekada sam morao da budem bolji. Zbog toga bih često bio ljut, ali nikada na nekoga ko me je pobedio“.

On pored Aleksija Panturoa važi za glavnog favorita za osvajanje Svetskog kupa u ovoj sezoni.

Titula Svetskog kupa najveća je koju jedan skijaš može da osvoji. Zbog toga ona treba da bude primarni cilj svih skijaša. Ali, ja trenutno ne razmišljam o tome. U proteklih nekoliko godina sam previše pažnje usmerio na Svetski kup. To je bilo previše za mene, ali sam mnogo toga naučio. Mislim da je važnije koncentrisati se na svaku pojedinačnu trku. Pokušaću da uživam u skijanju, a da pritom budem što je moguće brži“.

Pre početka sezone bilo je diskusije o kalendaru jer mnogi veruju da je previše trka u toku sezone.

To je dobro pitanje. Ne znam tačno, nisam još podrobno porazmislio o tome. Sigurno je da sam posle sezone umoran, ali smatram da to tako i treba da bude. Svi mi – skijaši i navijači – živimo za klasike. Zelden, Val d‘Izer, Madona, Kicbil, Šladming, Adelboden i Vengen su najpopularnije trke. Možda bi trebalo da u toku jedne sezone imamo 10 trka spusta i isto toliko supervelelslaoma, veleslaloma i slaloma. Možda bi tako bilo lakše, četiri disipline umesto šest ili sedam. Ponekada je manje više“, zaključio je Kristofersen.

Na nedavno održanoj trci veleslaloma u Zeldenu, 25-godišnjak je osvojio skromno 18. mesto, sa dve sekunde i dve stotinke zaostatka u odnosu na prvoplasiranog Aleksija Panturoa.