Gođa sa jednim štapom do dramatične pobede

Alpsko skijanje 14. dec 201912:30 > 12:34
Podeli:
Francis Bompard/Agence Zoom/Getty Images

Italijanska skijašica Sofija Gođa ostvarila je jednu od svojih najimpresivnijih pobeda u karijeri pošto je slavila na drugom superveleslalomu sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan u švajcarskom Zankt Moricu.

Za Gođu je to prva pobeda u toj disciplini u elitnom takmičenju, pošto je do prethodne došla u martu 2018. godine u Oreu. Od tada je slavila u spustu u Kran Montani februaru ove godine, a takođe je osvojila srebro u superdžiju na Svetskom prvenstvu.

27-godišnja Italijanka je u švajcarskom ski centru pobedila u dramatičnom stilu, pošto je u nišem delu staze ostala bez jednog štapa. U cilju je imala jednu stotinku prednosti u odnosu na sunarodnicu Federiku Brinjone, dok je treća bila aktuelna osvajačica velikog Kristalnog globusa Mikaela Šifrin. Američka skijašica je bila 13 stotih delova sekunde iza pobednice.

U trenutku kada se Gođa našla na startu, Brinjone je bila vodeća, ali je mlađa od dve Italijanke u svom stilu krenula, a ni gubitak štapa je nije onemogućio da u cilju bude prva. Od skijašica koje su sledile nijedna nije mogla da pripreti vodećim devojkama, a najbolje tri sledila je Austrijanka Nikola Šmidofer.

Peto vreme imala je Lara Gut-Behrami iz Švajcarske, dok su tri skijašice podelile šestu poziciju – Austrijanka Nina Ortlib, miljenica domaće publike Korin Zuter i Kajsa Vikhof Li iz Norveške. Među prvih deset bile su i Francuskinja Tesa Vorli i pobednica prethodnog superveleslaloma Viktorija Rebensburg.

Najbolja srpska skijašica Nevena Ignjatović zauzela je 41. mesto, sa tri i po sekunde zaostatka u odnosu na Gođu.

Šifrinova na čelu generalnog plasmana ima 532 boda, a prate je Rebensburgova sa 261 i Brinjone koja ima 241. U poretku superdžija vodi Nemica sa 126 bodova, dok Brinjone ima deset manje.

Takmičenje u Zankt Moricu nastavlja se u nedelju paralelnim slalomom.