Srećni broj 13 – Majer pokorio "Štrajf"

Alpsko skijanje 25. jan 202013:01 > 13:03
Alain Grosclaude/Agence Zoom/Getty Images

Austrijski skijaš Matijas Majer trijumfovao je na šestom spustu ovogodišnjeg Svetskog kupa koji je održan na legendarnom „Štrajfu“ u Kicbilu.

Majer je pred svojim navijačima sa startnim brojem 13 došao do treće pobede ove sezone, a osme u karijeri i postao je prvi Austrijanac posle šest godina koji je slavio na najvećoj trci na svetu. Prethodno je to pošlo za rukom Hanesu Rajheltu.

Povezano

Dvostruki olimpijski šampion je u Kicbilu prethodno slavio u superveleslalomu 2017. godine, a ovoga puta je do trijumfa došao u vremenu od 1:55.59 minuta. Drugo mesto podelili su Austrijanac Vinsent Krihmajr i Beat Fojc iz Švajcarske, a zanimljivo je da je u Kicbilu dan viđena identična podela.

Fojc je prvi došao do čela od njih trojice, da bi Krihmajr potom ostvario identično vreme, a Majer ih je zatim obojicu nadmašio tako što je nadoknadio vreme u poslednjem delu staze. To je učinio zahvaljujući sjajnoj brzini koji je preneo sa gornjeg dela na donji deo staze i nadmašio je do tada vodeći dvojac za 22 stotinke.

Na četvrtom mestu našao se Žoan Klari iz Francuske, ispred sunarodnika Maksens Mizaton, Norvežanina Ćetila Jansruda i Romeda Baumana iz Nemačke. Najbolju desetoricu kompletirali su Amerikanac Brajs Benet, Aleksander Omot Ćilde iz Norveške i još jedan švajcarski skijaš Karlo Janka.

Ćilde je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu sa 700 bodova, Majer ima osam manje, dok je Henrik Kristofersen treći sa 691. Fojc je prvi u poretku spusta sa 480 bodova, ispred Italijanka Dominika Pariza sa 384.

Takmičenje u Kicbilu nastavlja se u nedelju slalomom.