Šveđanin Andre Mirer rekao zbogom skijanju

Alpsko skijanje 24. mar. 202010:16 > 10:22
Podeli:
Getty images/Christophe Pallot/Agence Zoom

Andre Mirer (37), olimpijski pobednik iz Pjongčanga i nekadašnji pobednik Svetskog kupa u slalomu, odlučio je da okonča karijeru.

Jedan od najboljih švedskih skijaša svih vremena, na svom Fejsbuk profilu u nedelju je ostavio zanimljivu poruku.

Danas je 22. mart i trebalo je da u Kortini D’Ampeco vozim svoju poslednju trku u karijeri, slalom na finalu Svetskog kupa. Nažalost, zbog pandemije virusa KOVID-19 sve trke su još ranije otkazane, pa nisam bio u stanju da se od svog sporta oprostim na način, na koji sam mislio da ću jednog dana. Bez obzira na sve, želim da svima kažem zbogom i da se ovom prilikom zahvalim porodici, trenerima, drugovima iz reprezentacije, svim skijašima i naravno navijačima, koji su uvek bili uz mene. Ponosan sam na sve što sam uradio u karijeri, a zauvek ću pamtiti olimpijsko zlato u Pjongčangu i Kristalni globus u mojoj disciplini, slalomu!

Mirer je u karijeri odvezao tačno 250 trka u okviru Svetskog kupa, a ostvario je osam pobeda – sedam u slalomu i jednu u gradskoj trci paralel formata. Po broju trijumfa na večitoj rang-listi Svetskog kupa deli 55. mesto sa još sedmoricom skijaša, među kojima je i legendarni Bojan Križaj.

Mirer, izuzetno korpulentan, ostaće upamćen po prelepoj tehnici skijanja, ali i snazi, kojom je rušio kapije tokom 16 godina duge karijere u Svetskom kupu.

Zanimljivo, uz njega, pre par dana zbogom skijanju je rekao i još jedan Šveđanin, 31-godišnji Mats Olson.