Šifrin za CNN: Jedva čekam novi početak u Zeldenu

Alpsko skijanje 18. apr 202015:42 > 15:50
Getty images/Christophe Pallot/Agence Zoom

„Pripremam se za Zelden i jedva čekam da sve ponovo počne”, poručila je Mikaela Šifrin (25), višestruka svetska i olimpijska šampionka i osvajačica tri najveća Kristalna globusa u intervjuu datom CNN televiziji, prvom posle smrti oca Džefa.

U mnogo boljem raspoloženju, dva i po meseca posle tragedije koja je zadesila nju i njenu porodicu, smrću oca Džefa, jedna od najboljih skijašica svih vremena, najavila je narednu sezonu, od koje očekuje najviše.

Trčim, vozim bicikl, vežbam u specijalnim teretanama, u kojima je to dozvoljeno. Čak i plešem u jednom studiju, što mi dodatno popravlja raspoloženje. Na taj način prekraćujem dane u doba koronavirusa”, odgovorila je Mikaela na prvo pitanje „kako se bori sa pandemijom”?

Želim da ojačam svoje telo, pred izlazak na sneg, jer sam imala dugu pauzu. Dužna sam ovaj intervju svojim navijačima i ljudima koji su me podržavali i kad mi je bilo najteže. Ne, nisam nijednog trenutka pomislila da napustim takmičarsko skijanje, a na kraju sam čak i shvatila da me boravak na snegu približava mojim roditeljima, kroz sećanja, kojih je baš bilo mnogo. U svakom slučaju, imam 25 godina, spremna sam za nove uspehe, motivacija raste i jedva čekam da se pojavimo na glečeru Retenbah, pa da ponovo čujem startera, koji kaže – spremna, kreni!

Povezano

U poslednje vreme, Šifrinova je mnogo aktivnija na društvenim mrežama. Pokazala je i opuštenost u intervjuu za CNN. Ali, kada se razgovor dotakao očeve smrti, promenio se i izraz na njenom licu. Odgovor ne ide bez podrhtavanja u glasu i suza u očima.

Najteže je naveče. Tada izgubim fokus. Zavirujem u sećanja, čak i u ta poslednja, koja su jako stresna za mene, najtužnija”, priznaje Mikaela.

Podsetimo, Džef Šifrin, 58-godišnji anesteziolog i pasionirani ljubitelj fotografije, tragično je preminuo u 58. godini, radeći na krovu nove Mikaeline kuće u Edvardsu, u Koloradu. I samo nekoliko dana pošto je sa ćerkom proslavio pobedu u superdžiju u Banskom.

Od tada nije bilo ni Mikaele u karavanu Svetskog kupa. Pokušala je na kraju da se vrati u švedskom Oreu i da se bori za Kristalni globus, ali su sve trke otkazane zbog pandemije koronavirusa, pa šansu nije ni dobila.

Činjenica da sam bila u Americi, u momentu kad je otac izgubio život, mnogo mi znači. A danas? Sve je uspomena, zbog razgovora i mnogih fotografija u porodičnoj kući. Ponekad mi se učini da čujem neko mrmljanje u garaži. Desi mi se da kažem sebi, „oh, pa to se moj otac vratio s posla”. Čekam ga, ali sam svesna da neće doći. Razumite me, on je i dalje deo nas”, kaže Mikaela.

Otac Džef će svakako biti dodatni motiv Mikaeli Šifrin u sezoni 2021/22. Ponovo će Amerikanka napasti najveći Kristalni globus u Svetskom kupu, u kojem će imati ljute rivalke u Federiki Brinjone i Petri Vlhovoj. Takođe, pred skijašima je i Svetsko prvenstvo u Kortini D’Ampeco, a za dve godine i Olimpijske igre u Pekingu.

Mikaeline brojke su i pored gubitka Kristalnog globusa ove sezone impresivne. Na 176 trka u Svetskom kupu zabeležila je 66 pobeda. Samo 20 manje od Ingemara Stenmarka, 16 od Lindzi Von i samo jednu od Marsela Hiršera. Vonova nije uspela da stigne legendarnog Šveđanina, ali se čini da će Mikaela uspeti u tome. To je realnost…