Austrijski skijaši dobili dozvolu za izlazak na sneg

Alpsko skijanje 29. apr. 202012:38 > 12:53
Podeli:
Getty Images/Alain Grosclaude/Agence Zoom

Dok mnogi ski timovi nagađaju kako će izgledati njihove pripreme ovog leta, Austrijanci su već dobili zeleno svetlo za povratak na sneg. Prvi treninzi zakazani su za narednu nedelju.

Samo nekoliko dana pošto je osvanula vest da Čehinja Ester Ledecka i dalje trenira, i to tehničke discipline na „poslednjim metrima” snega, odgovorili su Austrijanci.

Nakon sedam nedelja pauze, već su pronašli svoje poligone za treninge. Tamošnja skijaška federacija prvo je objavila plan i program priprema, koji uključuje niz bezbednosnih mera, a kojeg su odobrila Ministarstva zdravlja i sporta.

Austrija je ostavila iza sebe jednu od najgorih sezona u istoriji Svetskog kupa u alpskim disciplinama, pa će treninzima na glečerima Retenbah (Zelden), Hintertuks i Gerlošplate (Cilertal) pokušati što pre da zaborave sve ono loše i da se okrenu onom što predstoji.

Takmičari će trenirati u manjim grupama, a svi učesnici moraće dva puta da obave test na koronavirus. Prvi put pre dolaska na skijališta, a drugi put pred polazak kući.

„Ne želimo nikoga da ugrozimo. Ni zdravlje naših sportista, a ni zdravlje lokalnog stanovništva. Bićemo oprezni”, izjavio je sportski direktor austrijskih reprezentacija Toni Giger, koji je zajedno sa dugogodišnjim predsednikom Saveza, Peterom Šreksnadelom kod državnih vlasti „izboksovao” dozvole za treninge, zahvaljujući kojima će Austrijanci imati veliku prednost nad konkurencijom.