Ozbiljno ugrožena budućnost trka u Vengenu

Alpsko skijanje 20. maj. 202017:13 > 17:18
Podeli:
Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images

Jedna od najlegendarnijih trka u alpskom skijanju – spust u švajcarskom Vengenu mogao bi da ostane bez svog mesta u kalendaru Svetskog kupa zbog razmirica oko novca sa Skijaškom federacijom Švajcarske.

U Vengenu se pored spusta tradicionalno održavaju i trke u kombinaciji slalomu, a u sredu su njihovi organizatori ušli u rat saopštenjima sa vladajućim telom švajcarskog skijanja. Nešto kasnije potvrđeno je da će se ceo slučaj razrešiti pred Sudom za arbitražu u sportu.

Javna rasprava usledila je pošto je Švajcarska skijaška federacija odbila da predloži održavanje tri trke u Vengenu u januaru 2022. godine.  Vladajuće telo švajcarskog skijanja je tom prilikom objavilo da ne može da izađe u susret finansijskim zahtevima Organizacionog komiteta u Vengenu.

Zbog slučaja koji čeka razrešenje pred sudom u Lozani, Federacija je odlučila da ne rizikuje i da je predložila da trke budu održane u Švajcarskoj, umesto Vengena. Problem je nastupio jer o tome nisu obavešteni organizatori trka u Vengenu, koji tvrde da je jedan od razloga rasprave i procenat od televizijskih prava koje dele sa Švajcarskom skijaškom federacije. I sve to se dešava dok prvi čovek švajcarskog skijanja Urs Leman, nekadašnji svetski šampion u spustu, vrši kampanju za predsednika Svetske skijaške federacije.

Vengen od prve sezone Svetskog kupa 1967. godine ima mesto u kalendaru elitnog takmičenja, a trke koje će biti održane u januaru sledeće godine biće 91. na Lauberhornu.

Subotnji spust tradicionalno privlači oko 30.000 gledalaca, a takođe je jedan od najgledanijih sportskih događaja u Švajcarskoj. Domaći skijaši su trijumfovali na šest od poslednjih 11 trka u spustu, a rekorder po broju pobeda je Karl Molitor sa šest pobeda. Isti broj trijumfa ima i Ivica Kostelić – četiri u slalomu i dve u kombinaciji.