Švajcarci spremaju odgovor na "Vengen šok"

Alpsko skijanje 23. maj. 202011:33 > 11:43
Podeli:
Getty Images/Alexis Boichard/Agence Zoom

Vest o mogućnosti ukidanja tradicionalnog vikenda Svetskom kupa u Vengenu i dalje se komentariše u skijaškim krugovima. Ipak, iz Švajcarske u međuvremenu stižu novosti o pripremama nacrta nove najduže spustaške staze na svetu. Spektakularna pista imala bi start u Švajcarskoj, a cilj u Italiji?

Dugogodišnji spor između organizatora trka Svetskog kupa u Vengenu i Švajcarske skijaške federacije, u kojoj je „seme razdora“ novac od televizijskih prava, kulminirao je pre par dana, kada su čelnici Federacije pozvali FIS i rekli im da izbrišu Vengen iz kalendara Svetskog kupa, od sezone 2021/22.

Da li je to samo pooštravanje retorike i sledeća faza unutrašnje bitke, vreme će pokazati? U međuvremenu, švajcarski mediji izveštavaju da se pripremaju planovi za novu spustašku stazu na Cermatu, koja bi uskoro bila kandidat za organizaciju trka u najbržoj i najatraktivnijoj disciplini Svetskog kupa.

Bila bi to staza sa startom na gotovo 3,900 metara metara nadmorske visine, ispod Malog Materhorna i ciljem u Italiji, u oblasti Brujl-Červinija, u dolini Aosta.

Povezano

Idejni tvorci ovog projekta procenjuju da bi dužina staze iznosila oko 5 kilometara, što je za 500 metara duže od legendarnog Vengena, koji je sa 4,430 metara, najveći izazov skijaša u Svetskom kupu.

Glavni zagovornik novog projekta je prvi čovek švajcarskih žičara Franc Julen, koji je ideju dobio nakon povezivanja italijanskog i švajcarskog skijališta. Žičara će biti otvorena na leto 2021. godine, a spustaška staza bi bila spremna već u decembru 2022. Ideju su podržali odlazeći predsednik FIS, Đanfranko Kasper i direktor švajcarske skijaške federacije Bernhard Areger.

Julen još tvrdi, da ovo nije napad na Vengen. Štaviše, smatra da bi Svetski kup bez tradicionalnog spusta na Lauberhornu, predstavljao autogol za planetarno skijanje. Staza u Cermatu, kako je dodao, bila bi samo obogaćenje skijaške ponude i novi spektakl u Svetskom kupu.