"Moramo da vozimo trke, u pitanju je preživljavanje"

Podeli:
Christophe Pallot/Agence Zoom/Getty Images

Nedelju dana pre početka nove sezone Svetskog kupa u Zeldenu, direktor trka pri Međunarodnoj skijaškoj federaciji Markus Valdner govorio je o izazovima sa kojima se organizatori suočavaju.

Ove godine je preživljavanje u pitanju. Imamo misiju, a ona glasi – moramo da vozimo trke. Svetsko prvenstvo, koje će biti održano u februaru u Kortini d‘Ampeco će biti finansijski spas. Tamo će biti prikupljeno dosta novca na osnovu marketinga i televizijskih prava. Taj novac će biti prosleđen savezima, kako bi mogli da prežive sezonu“, istakao je Valdner.

Stalna promena pravila i procedura zbog koronavirusa kada su u pitanju putovanja pravi velike probleme za organizatore trka.

Na početku smo najviše briga imali oko testiranja na virus. Ali, brzi testovi su rešili te probleme i zbog toga smo dobro pripremljeni za Zelden. Ozbiljan izazov može da predstavlja to što će nas određena ograničenja možda sprečiti da otputujemo u neke zemlje“.

Nadležni su reagovali i zatražili poseban putni status za skijaše, kako bi oni izbegli karantin i kretali se slobodno na osnovu poslovnih obaveza.

Za skijaše je to životno važno, bez toga oni ne mogu da zarade“.

U Zeldenu, gde će biti održana prva trka Svetskog kupa, situacija je pod kontrolom.

Biće malo teže kasnije u Francuskoj i Italiji. Tamo će u vreme održavanja trka već početi zimski turizam. Trenutno je u Savoji mirno, ali situacija može u svakom trenutku da se promeni“.

Veleslalom u Zeldenu na programu je 18. oktobra.