Trijumf Basino na otvaranju sezone u Zeldenu

Alpsko skijanje 17. okt. 202014:43 > 14:48
Podeli:
Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images

Italijanska skijašica Marta Basino slavila je u veleslalomu u austrijskom Zeldenu, kojim je startovala nova sezona u Svetskom kupu u alpskom skijanju.

Basino je tako upisala drugi trijumf u karijeri, prvi od novembra prošle godine, kada je do prvenca došla u Kilingtonu.

Povezano

24-godišnja Italijanka je u Zeldenu do pobede došla sa 14 stotinki prednosti u odnosu na sunarodnicu Federiku Brinjone, koja brani veliki Kristalni globus. Njima dvema se na podijumu pridružila Čehinja Petra Vlhova, koja je bila više od sekunde iza Basino.

Već u prvoj vožnji Basino je bila sjajna, a završila ju je sa 58 stotinki prednosti u odnosu na Brinjone, dok je treća bila Norvežanka Mina First Holtman. Vlhova je imala tek deseto vreme, ali je u drugoj seriji bila ubedljivo najbolja, a nijedna od skijašica koje su sledile nije uspela da je pomeri sa čela dok na red nisu došle Italijanke.

Brinjone je za 13 stotinki nadmašila Čehinju, a Basino na kraju nije dozvolila preokret. Najbolje tri sledila je Mišel Gisin iz Švajcarske, Holtmanova je morala da se zadovolji petim mestom, ispred Italijanke Sofije Gođe i Mete Hrovat iz Slovenije, koje su podelile šesto mesto. Prvih deset kompletirale su Švajcarkinja Lara Gut-Behrami, Tesa Vorli iz Francuske i Amerikanka Paula Molcan.

Prošlogodišnja pobednica u Zeldenu Alis Robinson zauzela je 12. mesto, dok višestruka osvajačica Kristalnog globusa Mikaela Šifrin nije skijala zbog povrede leđa.

Takmičenje u Zeldenu nastavlja se u nedelju muškim veleslalomom, a skijašice naredna trka čeka 13. novembra, za kada je zakazan paralelni slalom u austrijskom Lehu.