Ligeti se oprašta posle SP

Podeli:
REUTERS/Denis Balibouse

Ted Ligeti, jedini američki skijaš sa dva olimpijska zlata, odučio je da u 36. godini završi sportsku karijeru. U penziju odlazi posle Svetskog šampionata u Kortini D Ampeco koje se završava 21. februara.

Promenili su se moji prioriteti. Ne želim više da bude po nekoliko nedelja van kuće zbog trka ili treninga. Takođe osećam da više ne mogu da budem na nivou na kojem sam nekada bio„, istakao je Amerikanac.

Na Olimpijskim igrama Ligeti je osvojio zlato 2006. godine u Torinu u kombinaciji, dok je u Sočiju osam godina kasnije slavio u veleslalomu. Na Svetskim šampionatima se pet puta peo na najvišu stepenicu postolja.

Najviše uspeha je imao u Šladmingu 2013. godine, gde je bio najbolji u veleslalomu, super-džiju i kombinaciju. U Garmišu 2011 i Biver Kriku 2015. godine pobedio je u veleslalomu.

U Svetskom kupu je ostvario 25 trijumfa. Od toga su 24 u veleslalomu i jedan u kombinaciji.

Imam sina od tri godine i blizance, koji su napunili sedam meseci. Želim da im se potpuno posvetim, da učestvujem u njihovom odrastanju. Mislim da sam u skijanju postigao i više nego što sam očekivao kada sam počeo da se bavim ovim prelepim sportom„, rekao je Ligeti.

 

Komentari

Vaš komentar