Svindal za SK o karijeri, Hiršeru, Kosteliću… (SK1, 11.00)

Alpsko skijanje 21. maj. 202117:24 > 17:351 komentar
Podeli:
Aksel Lund Svindal
Erich Spiess / ASP / Red Bull Content Pool

Legendarni norveški skijaš Aksel Lund Svindal tokom karijere je osvojio sve što se moglo osvojiti, ali su ga povrede onemogućile da bude još uspešniji.

Povezano

Već nešto više od dve godine je u penziji, što je bio savršen povod za skoro jednočasnovni ekskluzivni intervju za Sport Klub. Norvežanin je u njemu pričao, između ostalog, o rivalstvima sa Marselom Hiršerom i Ivicom Kostelićem, usponima i padovima tokom karijere, ali i životu posle skijanja.

Prvenstveno moram da kažem da sam srećan i opušten povodom toga što sam u penziji, verujem da to govori nešto o pitanju o tome kako se osećam povodom toga šta sam uspeo da postignem. Praktično sam postigao mnogo više od onoga što sam sanjao kao dete, proveo sam veliki broj godina u Svetskom kupu, učestvovao sam na Olimpijskim igrama i Svetskim prvenstvima, a takođe sam i osvojio nekoliko medalja. Naravno, srećan sam zbog toga, a kada se vratimo na ono odakle sam krenuo, verujem da sam i zato zadovoljan što sam skijaš u penziji jer sam postigao ono što sam mogao“, rekao je Svindal na početku intervjua za Sport Klub.

Aksel Lund Svindal
Erich Spiess / ASP / Red Bull Content Pool

U Svindalova dostignuća ubrajaju se dva velika Kristalna globusa, uz devet malih, dva olimpijska zlata i pet svetskih. Ali, koji uspeh se za njega izdvaja?

Lako je reći da je poslednje ono kojeg se najbolje sećaš, naravno. Mislim da su to moje poslednje Olimpijske igre, gde sam uspeo da osvojim zlato u spustu. U sezonama pre toga sam imao neke velike povrede i zapravo sam osećao kao da sam više na štakama i na rehabilitaciji nego što sam skijao u tri godine koje su prethodile Igrama, tako da je bio dobar tajming spremiti se na vreme. To je definitivno veliko dostignuće, ali mislim da sam više na početku karijere dobro skijao, kada sam bio sa Ćusom i Omotom, velikim zvezdama norveškog tima, onda su se oni povukli 2006. i praktično sam bio sâm nekoliko godina. Norveška je nekada bila veliki tim, a odjednom sam ostao sâm. Ali, uprkos tome, sledeće godine, 2007, uspeo sam da osvojim veliki Kristalni globus, kao i dve zlatne medalje na Svetskom prvenstvu. Tako da mislim da su početak karijere, kada sam osećao pritisak i uspeo da ostvarim veliki uspeh, a onda i kraj, kada sam je završio na sjajan način, ono što bih izdvojio“, naglasio je Norvežanin.

Kompletan intervju možete da pogledate premijerno u subotu od 11 časova na Sport Klubu 1, a narednih dana i na našem sajtu.

Komentari

Vaš komentar