Čuveni hrvatski trener Ante Kostelić otišao u penziju

Podeli:
Ivica Kostelić, Ante Kostelić, Janica Kostelić
Michel Cottin/Agence Zoom/Getty Images

Legendarni skijaški trener Ante Kostelić u 82. godini završio je neponovljivu karijeru odlukom čelnika Alpskog odbora Hrvatskog skijaškog saveza (HSS).

Čovek koji je učestovao u osvajanju svih hrvatskih medalja i koji je, između ostalog, najzaslužniji za velike uspehe Janice i Ivice Kostelić, u 82. godini je penzionisan i dodeljena mu je nagrada za životno delo.

Kostelić je 23 godine bio trener reprezentacije, ali je mnogo duže imao uticaj na svoju decu IvicuJanicu, koji su osvojili deset olimpijskih medalja od kojih je pet zlatnih, četiri Velika i osam Malih kristalnih globusa, osam medalja sa svetskih prvenstava, od čega šest zlatnih, i upisali 56 pobeda i 115 postolja u Svetskom kupu.

Osim sjajnih rezultata, njegov rad je pomogao i doprineo stvaranju našeg respektabilnog saveza, razvoju ostalih reprezentativaca i dovođenju trke Svetskog kupa na Sljeme. Hrvatski skijaški savez će nastaviti da radi vođen Antinom skijaškom i sportskom vizijom u razvoju svojih takmičara, a najmanje što možemo da učinimo kako bismo mu se zahvalili je dodela nagrade za životno delo,“ izjavio je direktor alpskih reprezentacija i direktor Saveza Vedran Pavlek i objasnio kako je došlo do odluke sa se završi saradnja sa Kostelićem.

Hladan potok umesto kriokomore

„Nekom je možda smešno ili nekonvencionalno što svaki dan idete da spavate u 21 sat, pa i kada imate 35 godina. Ili to kupanje u potoku. To je siromašna zamena za kriokomore, koje se danas koriste u svetu sporta. Mi nismo imali kriokomore za regeneraciju, a verujem da je skok u potok ili hladno more još bolje i zdravije od toga. To su bili neki specifični detalji tatinog plana, mi smo se toga držali,“ kaže Ivica Kostelić.

Premda on to, zbog svoje beskrajne energije, neće nikad priznati ipak godine čine svoje. A u tim godina, nažalost, svaki čovek na svetu polako gubi energiju pa smo u dogovoru sa braćom Kolega odlučili da je tako u ovom trenutku najbolje. Nije lako bilo nikome od nas. Evo, meni suze idu dok sada s vama o tome pričam. Mi smo bili najbolji saradnici i u dobru i u zlu. Nikad niti jednu važnu odluku nije doneo bez konsultacija sa mnom, niti ja bez konsultacija sa njim. S obzirom da je on bio taj na čiji sam zahtev pre 23 godine upravo ja postao taj koji će voditi Savez, meni je tu odluku, najtežu na čelu Saveza, bilo još teže doneti.“

Ipak, odluka da mu se uskrati radu u državnom timu nije najbolje dočekana u porodici Kostelić.

Mislim da to nije bila njegova odluka, ali ne želim da kažem ništa više o tome. Mislim da je mogao dati još. On nije obeležio samo Janičinu i moju karijeru, nego svih hrvatskih skijaša,“ rekao je 41-godišnji Ivica Kostelić za RTL i dodao:

Meni je teško zamisliti ‘staroga’ u penziji. On nije čovek koji može dugo da sedi na jednom mestu. On prezire sedenje. Sedi isključivo kada piše ili jede. Nisam sreo temperamentniju osobu, punog životne energije, jer on se i danas kupa u ledenom potoku. Divio sam mu se, ali sam ga i pitao: ‘Tata kako ti to možeš da izdržiš?’, a on je rekao meni poznatu rečenicu: ‘Ne postoji mladost i starost, postoji samo strast prema životu’.

Ivica naglašava da je Ante bio potpuno posvećen analizama.

Sve vreme bio je zadubljen u te svoje zapise, statistike i rezultate. On je baš uvek bio takav. I kada bismo završili neki trening, njemu je već u glavi bilo šta i kako dalje, bio je jako posvećen planiranju. I ti su treninzi, jako različiti treninzi, sami izlazili iz njega. Mi smo imali ustaljen način rada, principe kojih smo se svi držali od prvog do poslednjeg dana skijaške karijere. San nam je bio izuzetno bitan. Forsirali smo mnogo sna preko noći, ali i što više odmora popodne. Velik smo naglasak imali na toj regeneraciji. Uvek smo išli da spavamo u 21 sat, iako je tata hteo da to nekada bude i ranije.“

Metode rada čuvenog hrvatskog trenera danas koristi Henrik Kristofersen, dodaje Ivica.

Dugo sam razgovarao sa čovekom koji mu je bio trener u razvojnoj fazi između devete i 14. godine, a i sada je opet njegov trener. Oni koriste dobar deo tatinih metoda već duže vreme, a znam da su se za taj način rada interesovali Amerikanci i Šveđani. Ko zna, možda još neko, ali sam njih video kako treniraju na način kao i mi,“ istakao je Kostelić.

Komentari

Vaš komentar