„Kao crnkinja u pretežno belom sportu želim da inspirišem“

Zimski sportovi 22. feb 202221:09 > 21:182 komentara
Podeli:
Erin Džekson
YangxLei via Guliver

Afroamerikanka Erin Džekson donela je selekciji SAD zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu – 29-godišnjakinja sa Floride trijumfovala je u trci na 500 metara u brzom klizanju. Za američke medije govorila je o tome da je svesna odgovornosti koju ima prema mlađima sada kada je olimpijska prvakinja.

Povezano:

„Nadam se da će moj uspeh pomoći ljudima da probaju nešto novo. Možda neko krene da se bavi zimskim sportovima uopšteno, a možda baš i brzim klizanjem. Uvek pokušavam da budem dobar primer, naročito budući da sam crnkinja u pretežno belom sportu. Želela bih da budem neko koga roditelji mogu da pokažu deci – pre svega da im dokažu da možete da imate više prioriteta u životu, i školu i sportsku karijeru“, izjavila je Erin Džekson, koja je po profesiji inženjer i završila je Univerzitet Florida.

Amerikanka je rekla da definitivno planira da se takmiči i na sledećim Igrama, koje će 2026. biti održane u Italiji u Milanu i Kortini.

Džeksonova je u finalnoj trci na 500 metara bila za osam stotinki brža od Japanke Miho Takagi, dok je bronzu u toj disciplini osvojila Ruskinja Angelina Golikova.

Komentari

Vaš komentar