Klebo i sestre Veng pokorili Val di Fijeme

Johanes Hesflot Klebo
BB220103MT179 via Guliver

U petak su se u italijanskom Val di Fijemeu u kros-kantriju takmičili i muškarci i žene, a prema očekivanjima predstavnici Norveške ostvarili su najbolja vremena. Kod muškaraca je u sprintu klasičnim stilom dominaciju nastavio Johanes Hesloft Klebo, koji je došao do pete pobede na petoj trci „17. Tur de skija“. Kod žena, do trijumfa je stigla Norvežanka Lota Udnes Veng, ispred sestre Tiril Udnes Veng, čime su obe smanjile zaostatak u odnosu na vodeću Šveđanku Fridu Karlson.

Potpuno norveški podijum u ženskoj konkurenciji kompletirala je sjajna Matilde Mirvold, koja je prvi put u sezoni stigli do pobedničkog podijuma.

Kros-kantri:

Iskoristile su Norvežanke činjenicu da je Šveđanka Frida Karlson eliminisana još u četvrtfinalu, pa su smanjile razliku u generalnom plasmanu Tur de skija. Frida je i dalje prva, a sada drugoplasirana Tiril Udnes Veng ima 41 sekundu zaostatka. Trećeplasirana Finkinja Krista Parmakoski zaostaje minut i pet sekundi.

U borbi za 80 hiljada „švajcaraca“ i 300 bodova za Svetski kup, koliko će pripasti pobednici TDS, preostale su još subotnja trka masovnog starta na 15 kilometara klasičnim stilom i nedeljni uspon na legendarni Alp Ćermis.

Klebo (26) je, po starom običaju, dominirao u sprintu i upisao 57. pobedu u karijeri u Svetskom kupu. Do svoje devete ovosezonske pobede, a pete uzastopne na Tur de skiju, stigao je ispred Šveđanina Kalea Halvarsona i Italijana Simonea Moćelinija.

Očekivano, Klebo je na vodećoj poziciji pred start poslednje dve trke Tura, sa čak 58 sekundi prednosti u odnosu na Halfvarsona, a za njima su u ukupnom poretku Pelegrino (+1:08) i Golberg (+1:09).

„Sviđaju mi se Val di Fijeme i Italija generalno. Vazduh je dobar i atmosfera je prijatna“, rekao je posle trke Klebo, osvajač sedam olimpijskih medalja, od čega pet zlatnih.

Komentari

Vaš komentar