Lavina ubila svetsku šampionku u snoubordu

Podeli:
Žuli Pomagalski
Reuters, Kieran Doherty

Svetska šampionka u snoubordu, Žuli Pomagalski, izgubila je život, spuštajući se niz padine Alpi, u blizini Andermata, u Švajcarskoj. Nesrećnu Pomagalski zatrpala je lavina, a u ovoj tragediji život je izgubio i gorski spasilac - Bruno Puteli.

Kako piše „Le Matin”, 40-godišnja Francuskinja je izgubila život u utorak ujutro, pošto je zatrpala snežna masa. Na lice mesta upućen je tim spasilaca, koji nije stigao na vreme da spasi žrtve.

Žuli Pomagalski je bila jedna od najboljih snouborderki na svetu. Davne 1999. godine, kao 19-godišnjakinja, osvojila je svetsku titulu u snoubord krosu, a 2003. i srebro u paralel veleslalomu.

Na Olimpijskim igrama u Solt Lejk Sitiju 2002. godine, Francuskinja je zauzela šesto mesto u paralelu, što je ponovila i u Torinu četiri godine kasnije.

Imala je devet pobeda i 34 podijuma u Svetskom kupu, a 2004. godine osvojila je i veliki Kristalni globus. Takmičarsku karijeru je završila 2007. godine.

Žuli je bila unuka Žana Pomagalskog, koji je davne 1934. godine izumio prvi ski-lift, a 1947. godine i sportsku robnu marku Poma.

Komentari

Vaš komentar