Legendarni Gregor Šlirencauer završio karijeru

Zimski sportovi 21. sep. 202111:57 > 11:583 komentara
Podeli:
Getty Images/Dennis Grombkowski

Austrijski ski skakač Gregor Šlirencauer usled brojnih povreda odlučio je da završi karijeru u 31. godini.

Šlirencauer je zabeležio čak 53 pobede u Svetskom kupu i tako je postao najuspešniji u istoriji. Dva puta je slavio u ukupnom poretku, bio je tri puta najbolji skakač sezone i dva puta pobednik novogodišnje turneje „Četiri skakaonice.“

Najbolji skakač na svetu bio je od 2006. do 2014. Pored dva osvojena „Kristalna globusa“, tri puta je bio drugi i u tom periodu nikad nije bio lošije plasiran od devetog mesta.

Ovo je bio težak mesec za mene. Zbog povrede sam imao dovoljno vremena da se suočim sa prošlošću i uvidim gde sam sada. Nije lako završiti karijeru, ali čini mi se da je odluka ispravna,“ objavio je Šlirencauer.

Legendarni skakač ima i četiri olimpijske medalje, od kojih je tri osvojio na ZOI 2010. u Vankuveru (zlato u ekipnoj konkurenciji i bronze na srednjoj i velikoj skakaonici). Četiri godine kasnije u Sočiju je bio srebrni u ekipnom takmičenju.

Na Svetskim šampionatima osvojio je 17 medalja, od toga deset zlatnih. U istoriju se upisao 2011. u Oslu kada je na najvišem stepeniku pobedničkog postolja stajao kao najbolji na velikoj skakaonici i u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, a trijumfovao je i sa reprezentacijom na srednjoj skakaonici.

Minule sezone bio je daleko od svojih najboljih dostignuća i završio je sa samo osam osvojenih bodova.

U februaru je doživeo još jednu tešku povredu kolena, kada je delimično pokidao ukrštene ligamente i tako prerano završio sezonu. Sedam meseci kasnije, neočekivano, saopštio je da je završio sportsku karijeru.

 

Komentari

Vaš komentar