Letonija bojkotuje SP u bobu i skeletonu zbog Rusa

Ostale vesti 12. dec. 201612:52 > 12:55
Podeli:
Adam Pretty/Bongarts/Getty Images

Reprezentacija Letonije objavila je da će bojkotovati Svetsko prvenstvo u bobu i skeletonu koje će biti održano u Sočiju.

Poslednjih nedelja sve je veći pritisak da Rusiji bude oduzeta organizacija šampionata koji je zakazan za mart, pošto je objavljen izveštaj u kojem se ističe da je više od 1.000 ruskih sportista imalo koristi od dopinga koji je sponzorisala država od 2011. do 2015. godine.

Soči je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, na kojima je Rusija osvojila 33 medalje.

Olimpijski duh je uništen 2014. godine“, objavio je letonski tim, koji je osvojio medalje u skeletonu i bobu u Sočiju, „Sada kažemo da je bilo dosta. Dok naša međunarodna federacija još čita i analizira izveštaj, mi ćemo uraditi ono što možemo. Biće nam drago da se takmičimo na Svetsko prvenstvo na bilo kojoj stazi na svetu, ali nećemo učestvovati na Svetskom prvenstvu u Sočiju, u Rusiji“.

Letonija je osvojila srebro u bobu četvorosedu i srebro u muškom skeletonu na Igrama 2014. godine. Članovi njihovog boba četvoroseda su aktuelni svetski šampioni u toj konkurenciji.

Velika Britanija i Sjedinjene Države su objavile da čekaju zvanično saopštenje Međunarodne bob i skeleton federacije pre odluke o učešću na šampionatu. Ali, očekuje se da će se i one pridružiti timovima koje planiraju da bojkotuju šampionat ako on ne bude premešten iz Sočija.

U izveštaju koji je objavljen prošle nedelje navodi se da postoje dokazi da je bilo nezakonitog otvaranja uzoraka 12 ruskih osvajača medalja u Sočiju.Takođe je utvrđeno da su uzorci uzeti od dve hokejašice u stvari uzorci muškog urina.