Rusiji poslednje upozorenje pred Pjongčang

Ostale vesti 23. maj. 20172:43 > 2:46
Podeli:
Tony Marshall/Getty Images

Međunarodni paraolimpijski komitet upozorio je Rusiju da mora da reši pitanje dopinga ili će svi njeni sportisti biti suspendovani sa Zimskih paraolimpijskih igara u Pjongčangu naredne godine.

Ruskim paraolimpijcima je bilo zabranjeno učešće na prošlogodišnjim Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, a Međunarodni paraolimpijski komitet je u ponedeljak objavio da postoje velike šanse da suspenzija ostane na snazi ukoliko se do septembra ne vidi napredak.

Zimske olimpijske igre na programu su od 9. februara naredne godine.

Rusija mora ponovo da zaradi poverenje sportskog sveta”, rekao je prvi čovek Međunarodnog paraolimpijskog komiteta ser Filip Krejven.

Krejven je, međutim, dodao da su u telu na čijem je čelu zadovoljni saradnjom sa Rusijom, ali da će suspenzija biti ukinuta kada svi uslovi za to budu ispunjeni.

“Rusija je velika sportska nacija i ‘Paraolimpijski pokret’ bi voleo da je vidi ponovo na takmičenjima čim svi uslovi budu ispunjeni. Trenutno razmišljamo da sve treba da bude urađeno da bismo videli Ruski paraolimpijski komitet u Pjongčangu 2018. godine”, istakao je Krejven.

U novembru 2015. godine svi ruski atletičari su suspendovani iz međunarodnih takmičenja jer je otkriven sistemski doping koji je sponzorisala država. Nekoliko meseci kasnije, nezavisni izveštaj koji je naložila Svetska antidoping agencija ukazala je da je više od 1.000 sportista imalo koristi od dopinga.

Međutim, Međunarodni olimpijski komitet je za Olimpijske igre u Riju potvrdio samo suspenziju atletičarima, dok je odluku o ostalim sportovima ostavio pojedinačnim federacijama. S druge strane, Međunarodni paraolimpijski komitet je suspendovao sve ruske sportiste.

Posebna komisija koju je odredio Međunarodni paraolimpijski komitet nedavno je zatražila da ta suspenzija ostane na snazi, uz naglasak da nije urađeno dovoljno da bi ona bila ukinuta za Pjongčang.

U ovom trenutku, postoji veliki broj dobrih planova na papiru, ali moramo da vidimo da se oni sprovode i dovode do konkretnih rezultata”, naglasio je Krejven.