Upaljena olimpijska baklja za ZOI u Pjongčangu

Ostale vesti 24. okt 201713:47 > 14:15
Podeli:
Milos Bicanski/Getty Images

U drevnoj grčkoj Olimpiji je u utorak upaljena baklja sa plamenom kojim će 9. februara 2018. godine zvanično biti otvorene Zimske olimpijske igre u južnokorejskom Pjongčangu.

Baklja je upaljena plamenom sa probe koja je održana u ponedeljak, jer dan kasnije nije bilo moguće upaliti vatru uz pomoć konkavnog reflektora pošto nije bilo sunca kojim bi „visoka sveštenica“, čiju ulogu je preuzela glumica Katerina Lehou, obavila čin. 

Kratkoj ceremoniji u Olimpiji je prisustvovao i premijer Južne Koreje Li Nak Jeon, dok je bivši fudbaler Mančester Junajteda Park Ji Sung bio prvi sportista iz ove zemlje koji je poneo baklju. Nju mu je predao grčki nordijski skijaš Apostolos Agelis, koji je sa bakljom prvi trčao van drevnog stadiona u Grčkoj. 

Olimpijska baklja će u Južnu Koreju stići 1. novembra, kada će otpočeti njeno nošenje u lokalnim okvirima. 

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu počinju 9. februara i trajaće do 25.febrara, a sportisti će se nadmetati u sedam sportova, 15 disciplina, odnosno u 102 različita takmičenja. 

ZOI u Južnoj Koreji će se odvijati uz povećane tenzije i stalnu bezbednosnu pretnju Severne Koreje. Predsednik SAD Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong Un su tokom poslednjih meseci razmenjivali pretnje i uvrede, uzrokovane nuklearnim programom azijske države i američkim tvrdnjama o njenom razvijanju raketa dugog dometa.