Britanac se vratio skokovima posle kome

Ostale vesti 1. nov. 201712:34
Podeli:
David Ramos/Getty Images

Britanski fristajl skijaš Lojd Volas vratio se treninzima nakon stravične nezgode koju je pretrpeo 17. avgusta ove godine, kada je posle pada završio u komi.

Ostalo je tačno 100 dana do Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, a 22-godišnji fristajl skijaš započeo je pripreme kako bi postao prvi Britanac još od 1998. godine kada je Ričard Kobing branio boje ‘Junion Džeka’ na najvećem zimskom takmičenju u disciplini erial skiing.

Pre nešto više od dva meseca Lojd je umesto na sneg, pao u vodu i zadobio težak potres mozga, koji je rezultovao padom u komu. Mladi Britanac se probudio iz kome i iako su mnogi mislili da se neće vraćati svojoj profesiji, bar ne uz skorije vreme, on je već spreman za novi podvig, ali i da podeli utiske oko nezgode, koja ga je koštala gubitka pamćenja.

Sećam se pada, ali ne i onoga što je prethodilo, kao ni onoga što je usledilo. Ne sećam ni šta sam doručkovao tog dana, ali ni da sam ustajao iz kreveta narednih nekoliko dana. Znam da su me posle pada odveli u Cirih i stavili u veštačku komu“, rekao je Lojd, a potom se osvrnuo na povratak.

Svestan sam da sam imao mnogo sreće, jer imam prijatelje ragbiste koji su mnogo duže odsustvovali zbog slabijih potresa. Ipak, moj povratak na skijališta je dovoljan dokaz da ja nisam prestravljen“, dodao je mladi Britanac.

Nakon rehabilitacije u Bišam Ebi Nešnal Sports Centru, Lojd se vratio treninzima, a utiske nakon prvih skokova odmah je podelio sa medijima.

Kada sam se vratio na skakaonicu osetio sam pozitivnu tremu. Bila je to prava euforija, jer sam uspeo da sve odradim kako treba, bez bilo kakvih posledica“,  rekao je Lojd.

Lojdu su potrebni poeni sa šest takmičenja Svetskog kupa kako bi se plasirao na Igre u Južnoj Koreji, koje su na programu u februaru.