Doživotna suspenzija sa ZOI za četvoro ruskih skijaša

Ostale vesti 9. nov 201720:50 > 21:08
Podeli:
Stanko Gruden/Agence Zoom, Getty Images Sport

Ruski kros-kantri skijaši Maksim Vilegžanin, Aleksej Petukov, Jevgenija Šapovalova i Julija Ivanova doživotno su suspendovani sa zimskih olimpijskih igara pošto je utvrđeno da su bili dopingovani na ZOI u Sočiju 2014. godine.

Kako je potvrdila Ruska kros-kantri federacija, rezultati četvoro kros-kantri skijaša su poništeni, dok su oni suspendovani zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava. Takođe, očekuje se i zvanična potvrda Međunarodnog olimpijskog komiteta u ovom slučaju.

Diskvalifikacija znači da je Rusija „izgubila“ dva srebra iz Sočija Vilegžanina u sprintu na 50 kilometara i u timskom sprintu, dok ostalih troje skijaša tada nije uspelo da osvoji medalju. 

Aleksej Petukov je dvostruki svetski šampion, dok je bio bronzani na ZOI u Vankuveru 2010. godine u timskom sprintu. Skijašice Šapovalova i Ivanova imale su značajne rezultate, naročito u Sočiju gde su bile u prvih 20 u sprintu na 10 i 15 kilometara. 

Ove nedelje su diskvalifikovani i ruski kros-kantri skijaši Aleksander Legkov i Jevgenij Belov, pa se ukupan broj Rusa koji neće na ZOI u Pjongčang 2018. godine popeo na šest. 

Ruskim sportistima preti kompletna diskvalifikacija sa ZOI zbog sumnje o organizovanom državnom dopingu, a konačna odluka po ovom pitanju očekuje se početkom decembra.