Putin: Rodčenkov jedini krivac za doping skandal

Ostale vesti 28. nov 201718:13 > 18:38
Podeli:
Matthew Lewis/Getty Images

Državni vrh Rusije na čelu sa Vladimirom Putinom direktno optižuje Grigorija Rodčenkova za doping sportista na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Istražni organi povodom doping afere u ruskom sportu navode da je Olimpijski komitet Rusije dostavljao nedozvoljene supstance svojim sportistima na Igrama u Sočiju.

Optužbe su došle nedelju dana pre nego što je Ruska olimpijska federcija saznala da će sportisti biti kažnjeni pre Igara u Pjongčangu. Kao glavni krivac za upotrebu nedozvoljenoh sredstava u Sočiju navodi se Rodčenkov, tadašnji direktor antidoping laboratorije.

Rodčenkov je napravio supstancu koja je pomogla ruskim sportistima da postignu bolje rezultate, ali je isto tako kao direktor laboratorije uklanjao kontaminirane uzorke.

WADA je prvobitno optužila Rodčenka za traženje i uzimanje mita i uništavanje više od 1.400 uzoraka krvi i mokraće.

Predsednik Rusije Vladimir Putin navodi da država nije bila umešana u doping, da je Rodčenkov jedini krivac za sve što se tada dešavalo.

Odluka MOK očekuje se sledeće nedelje i tada će se tačno znati da li će Rusija uopšete imati takmičare na Igrama u Pjongčangu, koje su na programu u februaru.