EP u umetničkom klizanju: Napad na šampione

Ostale vesti 18. jan 201813:46 > 14:46
Podeli:
Tom Szczerbowski/Getty Images

U Moskvi je u sredu počelo 111. Evropsko prvenstvo u umetničkom klizanju. Najbolji sa šampionata u Ostravi 2017. došli su u rusku prestonicu i spremni su da potvrde titule najboljih u Evropi.

Maddie Meyer, Getty Images

Moskva je tek drugi put domaćin Evropskog prvenstva, ali je dva puta ugostila najveće svetske majstore magije na ledu. Na šampionatu učestuje 167 takmičara iz 35 zemalja – 37 muškaraca, 40 dama, 31 plesni par i 14 parova.

Najviše medalja na kontinentalnim takmičenjima osvojili su klizači iz Rusije 319, od toga 112 najsjajnijih, a najbolji sportisti iz Francuske, Italije i Španije potrudiće se da domaćinima što više otežaju pohod na najviši stepenik podijuma.

U muškoj konkurenciji titulu brani petostruki šampion Havijer Fernandez iz Španije. Od kako je 2013. u Zagrebu osvojio 274,87 poena i popeo se na vrh, nema mu ravnih, a konkurente ostavlja bar 20 poena iza sebe.

Kod dama Jevgenija Medveda je u pohodu na treću uzastopnu kontinentalnu titulu. Dvostruka evropska i svetska šampionka preskočila je finale Grand prija zbog povrede, ali se vratila spremna za poslednju veliku proveru pred Zimske olimpijske igre u Pjongčangu.

Jevgenija Tarasova i Vladimir Morozov najveće konkurente imaju u zemljacima Kseniji Stobolovoj i Fedoru Klimovu. Najbolji rezultat Stobolove i Klimova ove sezone samo je dva poena slabiji od osvajača zlata iz Ostrave, ali i francuski par, bronzani sa predhodnog takmičenja spremni su da pomrse konce Rusima. Parovi će se na podijum popeti u četvrtak posle slobodnog programa.

Jamie McDonald/Getty Images

Konkurencija za podijum u grupi plesnih parova nikad nije bila jača. Za četvrtu uzastopni evropsku titulu kližu Gabrijela Papadakis i Gijom Sizeron iz Francuske, a zvanje najboljih u Evropi pokušaće da izbore Ana Kapelini i Luka Lanote iz Italije, Jekatarina Bobrova i Dimitrij iz Rusije kao i Aleksandra Stepanova i Ivan Bukin.

Srbiju će i ove godine predstavljati Antonina Dubinina koja je na prošlom šampionau zauzela 29. mesto posle kratkog programa.