Tarasova i Morozov ponovo na evropskom tronu

Ostale vesti 18. jan. 201821:46 > 21:49
Podeli:
Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Na Evropskom prvenstvu u umetničkom klizanju u Moskvi podeljene su prve medalje. U konkurenciji parova na pobedničkom postolju našla su se tri para iz Rusije, a Jevgenija Tarasova i Vladimir Morozov odbranili su zlato osvojeno u Ostravi 2017.

Najbolji ruski par prvog dana takmičenja u kratkom programu sakupio je 70,37 poena što je bilo dovoljno za peto mesto, da bi, kad je bilo najvažnije, u slobodnom programu zablistali na ledu i sa 151 poenom ubedljivo ostavili iza sebe konkurente.

Srebrnu medalju osvojili su Ksenija Stolbova i Fedor Klimov, dok su se na najniži stepenik postolja popeli Natalija Zabijako i Aleksandar Enbert.

Posle kratkog programa najbolji je bio francuski par, bronzani iz Ostrave, Vanesa Džejms i Morgan Sipre, ali im je medalja izmakla za 0,01 poen.

U konkurenciji dama, Alina Zakitova je napravila veliko iznenađenje, njen kratki program dobio je ocenu 80,27, a prošlogodišnja šampionka Jevgenija Medvedeva zauzela je drugo mesto sa 78,58 poena. Italijanka Karolina Kostner posle prvog izlaska na led nalazi se na trećem mestu.

Jedina srpska predstavnica Antonina Dubinina nije uspela da se plasira u drugi deo takmičenja, posle kratkog programa bila je 37, a samo 24 takmičarke imaće priliku da se u petak još jednom predstave sudijama i publici u Moskvi.

Havijer Fernandes iz Španije na najboljem je putu da osvoji i šetu medalju na najvećem evropskom takmičenju jer je prvog dana bio ubedljiv ispred Rusa Dimitrija Alijeva i Denisa Vasiljevsa iz Letonije.

U petak plesni parovi predstavljaju kratki program, a muškarci se bore za medalje.