Fernandesu šesto zlato na EP

Ostale vesti 19. jan. 201817:33 > 20. jan. 2018 1:29
Podeli:
Maddie Meyer, Getty Images

Na Evropskom prvenstvu u umetničkom klizanju u konkurenciji muškaraca Havijer Fernandes odbranio je zlato sa prethodnog prvenstva i postao šestostruki ledeni vladar 'Starog kontinenta'. Sa 295.55 poena ostavio je iza sebe Dimitrija Alijeva i Mihaila Koljadu iz Rusije.

Španac je na korak od izjednačenja po broju osvojenih zlata na Evropskim prvenstvima sa legendom umetničkog klizanja Jevgenijom Pluščenkom. Sledeći nastup Fernandesa očekuje na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu od 9. do 25. februara, a kako pišu španski mediji, to bi trebalo da bude njegovo poslednje učešće na najvećem planetarnom takmičenju.

Rus Dimitrij Alejev osvojio je srebrnu medalju, dok je njegov zemljak Mihail Koljada zauzeo najniži stepenik postolja kao i prošle godine u Ostravi.

Maddie Meyer, Getty Images

Plesni parovi su u petak predstavili kratki program, a četvorostruki šampioni iz Francuske Gabrijela Papadakis i Gijom Sizeron najbolje su klizali trećeg dana šampionata. Svetski i evrposki prvaci iz 2014. italijanski par Ana Kapelini i Luka Konte bili su treći sa 6.5 poena zaostatka. Aleksandra Stepanova i Ivan Buhkin kratkim programom osvojili su 75.38 poena i drugo mesto.

U subotu su na programu borbe za medalje plesnih parova i u ženskoj konkurenciji. Zlato kod dama brani Ruskinja Jevgenija Medvedeva koja se posle kratkog programa našla na drugom mestu jer je veliko iznenađenje napravila njena zemljakinja Alina Zagitova, koja je sa 15 godina debitovala u seniorskoj konkurenciji.