"Podmoskovskim večerima" završeno EP

Ostale vesti 21. jan. 201819:13 > 19:18
Podeli:
Takashi Aoyama/Getty Images

U nedelju je spuštena zavesa na 111. Evropsko prvenstvo u umetničkom klizanju. Moskva je četiri dana bila domaćin najboljim klizačima ‚Starog kontinenta‘, a publika u „Mega sport“ dvorani mogla je da uživa u ledenim majstorijama 167 takmičara iz 35 zemalja.

Ruski sportisti nastavili su da vladaju ledenom pločom, u četiri konkurencije samo tri medalje napustile su zemlju domaćina. Od muškaraca zlato je šesti put za redom osvojio Španac Havijer Fernandes, Italijanka Karolina Kostner osvojila je bronzu, a francuski plesni par Gabrijela Papadakis i Gijom Sizeron četvrti put se popeo na najviši stepenik podijuma.

Najveće iznenađenje napravila je Ruskinja Alina Zagitova. Ta devojčica koja u maju puni 16 godina sve je očarala izvedbom „Crnog labuda“ u kratkom programu, dok je drugim nastupom vratila klasiku na led, u crvenoj haljini izgledala je kao porculanska lutka plešući „Don Kihota“. Zagitova je svetska juniorska šampionka, a na prvom seniorskom takmičenju zasenila je takvu veličinu kao što je dvostruka svetska i evropska šampionka Jevgenija Medvedeva.

Medvedeva se posle dva meseca pauze zbog mikrofrakture stopala vratila na led, ali nije uspela da ponovi uspeh sa prethodna dva prvenstva. Nedovoljno spremna, ocena joj je bila 5,38 bodova manja nego juniorskoj šampionki.

Prošle sezone se posle dve godine pauze na led vratila Karolina Kostner. Italijanka je uz muziku Selin Dion i Kloda Debisija uspela da stigne do trećeg mesta.

Fernandez je uz zvuke „Modern times“ i „Men of La Mancha“ osvojio publiku i stručni žiri, a glavne konkurente Dimitrija Alijeva i Mihaila Koljadu ostavio za više od 20 bodova iza sebe. Društvene mreže preplavljene su čestitkama, a na tviteru su se sa čestitkama oglasili Fernando Alonso, Antonio Banderas, fudbalski klub Real Madrid…


U konkurenciji parova domaćini nisu dozvolili da medalje odu iz Rusije. Titulu su odbranili Jevgenija Tarasova i Vladimir Morozov. Iako su posle kratkog programa bili na petom mestu, uz muziku Elvisa Prislija zasenili su Kseniju Stobolovu i Fedora Klimova na drugom i Nataliju Zabijako i Aleksandra Enberta na trećem mestu.

Plesni par Gabrijela Papadakis i Gijom Sizeron na talasima betovenove „Mesečeve sonate“ doklizali su do četvrte evropske titule. Ubedljivi su bili ispred dva ruska para Jekatarine Bobrove i Dimitrija Solejeva, Aleksandre Stepanove i Ivana Bukina.

Poslednjeg dana u revijalnom nastupu najbolji evropski klizači zabavili su sve u moskovskoj „Mega sport“ ledenoj dvorani, od Dejvida Gete preko Led Cepelina, Metalike i Bijons đuksali su ne samo klizači već i publika.

Uz kompilaciju najpoznatijih ruskih pesama svi učesnici egzibicionog programa spustili su zavesu na 111. Evropsko prvenstvo u umetničkom klizanju.

Većinu takmičara videćemo na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu od 9. do 25. februara, a od 19. do 25. marta u Milanu će se okupiti najbolji na Svetskom prvenstvu.