Doping afera: Rus pomešao dokaze?

Ostale vesti 25. jan 201817:07 > 18:19
Matthew Lewis/Getty Images

Bivši direktor Ruske antidoping agencije Grigorij Rodčenkov svedočenjem pred sudom u Lozani „skočio je sam sebi u usta“ iznevši kontradiktorne informacije u odnosu na izjavu u „Njujork Tajmsu“ 2016. koja je pokrenula lavinu suspenzija.

Advokat Artjom Patsev koji zastupa interese kažnjenih ruskih sportista rekao je da je izjava o navodnom dopingu koju je Rodčenko video-linka izneo pred sudom u Lozani u ponedeljak u suprotnosti sa onom koju je dao u maju 2016.

Tada su američka i svetska javnost obaveštene da je velika većina ruskih sportista „deo državnog programa dopinga planiranog godinama kako bi se osiguralo dominiranje na Igrama u Sočiju 2014.“  

Na društvenim mrežama je Patsev napisao da je Rodčenkov, kako se i očekivalo, pomešao sopstvene dokaze kao i brojne izjave o postojanju „doping šeme sponzorisane od strane države“.

Nadam se da će sudije uzeti u obzir tu činjenicu„, dodao je Patsev.

Advokat je odbio da precizira koje su to kontradiktorne informacije jer se saslušanje sprovodi „iza zatvorenih vrata“, pa bi svako iznošenje detalja koji sadrže podatke o pravnom procesu moglo da se protumači kao medijski pritisak.

Ukupno je 42 sportista podnelo žalbe zbog doživotne diskvalifikace sa Olimpijskih igra, a 39 predmeta među kojima su žalbe članova ruskog tima koji bi mogli da se takmiče na ZOI u Pjongčangu je u procesu razmatranja.