Putin predlaže alternativne "Igre"

Ostale vesti 31. jan. 201815:29 > 16:40
Podeli:
Anna Sergeeva/Getty Images

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u sredu sa sportistima koji će od 9. do 25. februara učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. Na sastanku je naložio i da se organizuju posebna takmičenja za olimpijce koji nisu dobili dozvolu za učešće na ZOI.

Posle zatvorenog sastanka sa ruskim olimpijcima i sednice Vlade, novinarima se obratio sekretar predsednika Ruske federacije Dimitrij Peskov.

Putin je obavestio članove Vlade da se danas sastao sa našim sportistima i podsetio kabinet o odluci da se organizuje posebno takmičenje za one naše olimpijce kojima nije dozvoljeno da putuju u Pjongčang“, preneo je Peskov  odluku ruskog predsednika i dodao:

„Putin je naložio da se sportistima obezbede nagrade na nivou olimpijskih bonusa“.

U razgovoru sa olimpijcima Putin je poželeo sreću takmičarima na Igrama i poručio im da ne razmišljaju o onome što pripada pripremama za Zimske olimpijske igre već da se fokusiraju na takmičenja.

Svi znamo koliko su teške pobede u sportu, još je teže kad se u sport umeša politika i kada je situacija komplikovana u sopstvenoj zemlji. Oprostite mi što vas ne možemo zaštititi od ovoga, ali Rusija je oduvek podržavala ideju čistog sporta. Uradićemo sve da zaštitimo one sportistte koji su trpeli i podržaćemo sve vas“, poručio je Putin ruskim sportistima.

Na druženju sa olimpijcima Putinu je kapiten hokejaške ekipe Pavel Dacjuk poklonio dres sa potpisima svih igrača i rekao mu da je on kapiten Rusije. Ruski olimpijci, koji nisu označeni kao učesnici sistema državnog dopinga, u ZOI u Pjongčangu će učestvovati pod neutralnom zastavom.