SP u Milanu – rađanje novih šampiona

Ostale vesti 20. mar 201814:36 > 16:53
Podeli:
Maddie Meyer, Getty Images Sport

U Milanu u sredu počinje 108. Svetsko prvenstvo u umetničkom klizanju. U italijanskoj prestonici mode na led će izaći 192 takmičara iz 43 zemlje, ali neće biti najboljih iz Helsinkija. Jevgenija Medvedeva i Juzuru Hanju povukli su se sa šampionata, kao i najbolji u obe konkurencije parova.

Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

Kako u muškoj konkurenciji, osim Hanjua, neće biti ni dvostrukog svetskog šampiona Havijera Fernandesa, otvara se mogućnost „nekim novim klincima“ da zauzmu svetski tron.

Na ledu Mediolanum foruma naći će se srebrni sa Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, Japanac Šoma Uno, koji dolazi sa najboljim rezultatom sezone 319.84 poena, kao iovogodišnji šampion Četiri kontinenta, Kinez Đin Bojang. Amerikanac Nejtan Čen, koji je bio najbolji na Gran priju sa 297.35 poena, u Pjongčangu je zauzeo peto mesto, ali je izveo pet savršenih četvorostrukih skokova u slobodnom programu.

Ronald Martinez/Getty Images

Na titulu pretenduju i srebrni sa Evropskog prvenstva Dimitrij Alijev i dvostruki osvajač bronzane medalje Mihail Koljada, obojica iz Rusije, kao i svetski juniorski šampion iz 2017, Amerikanac Vinsent Zou.

Maddie Meyer, Getty Images

Jevegnija Medvedeva je zbog povrede bila prinuđena da odustane od takmičenja i neće braniti titulu, ali je zato tu njena zemljakinja Alina Zagitova, koja dolazi u Milano da nastavi zlatni niz – posle najsjajnije medalje na ZOI, spremna je da se popne na najviši stepenik postolja na debiju na Svetskom prvenstvu.

Kanađanke su poslednji put uzele zlato na Svetskom prvenstvu u Bratislavi 2013. kad je blistala Karen Magnusen, u Italiju je stigla Ketlin Ozmond u nameri da ponovi taj uspeh. Ozmondova je u Pjongčagu osvojila bronzu, a prošle godine u Helsinkiju srebro.

Robert Cianflone/Getty Images

„Na crtu“ Zagitovoj izlaze Japanka Satoko Mijahara i svetska šampionka iz 2012. Italijanka Karolina Kostner. Iskupljenje za katastrofalan rezultat i tek 15. mesto na ZOI traži bronzana iz Helsinkija Kanađanka Gabrijela Daleman. U najužoj borbi za podijum su i Marija Sockova (Rusija), Vakaba Higuči (Japan) i Miraji Nagasu (SAD).

Jamie Squire, Getty Images

Ništa manja gužva za tron nije ni u konkurenciji parova. Olimpijski šampioni Aljona Savčenko i Bruno Maso spremni su da se konačno popnu na najviši stepenk postolja, ali su tu i dvostruki evropski prvaci Jevgenija Tarasova i Vladimir Morozov iz Rusije, ako i Ju Ksiaju i Zang Hao iz Kine.

Najbolji rezultat karijere u Pjongčangu ostvarili su Italijani Valentina Marčei i Ondrej Hotarek i nadaju se da će uz podršku domaće publike uspeti da stignu do pobedničkog postolja. Podijumu se nadaju i Natalija Zabijako i Aleskandar Enbert (Rusija), Nikol dela Monica i Mateo Guarize (Italija), Žulijan Segin i Šarl Bilodo (Kanada), kao i bračni par Simeka i Kris Neirim (SAD).

Richard Heathcote, Getty Images

Najtrofejniji plesni par u istoriji ZOI Tesa Virtu i Skot Mor iz Kanade neće braniti zlato iz Helsinkija, ali je francuski par Gabrijela Papadakis i Gijom Sizeron spreman da treći put na Svetskim prvenstvima zablista zlatnim sjajem.

U izuzetno jakoj konkurenciji za podijum se bore Ana Kapelini i Luka Lanote (Italija), Medison Čok i Evan Bejts (SAD), Medison Hjubel i Zakari Donahju (SAD), Katlin Viver i Endu Pože (Kanada).

Nagradni fond 108. Svetskog prvenstva u umetničkom klizanju je 686.750 dolara, u pojedinačnoj konkurenciji pobednici dobijaju 45.000, dok najbolji parovi dele 67.500.