Riko Gros novi trener austrijskih bijatlonaca

Ostale vesti 13. dec 201816:05 > 18:13
Getty Images/Sandra Behne

Nekadašnji bijatlonac iz Nemačke Riko Gros novi je trener austrijskog tima i treba da se pobrine za to da Simon Eder, Julijan Eberhard, Dominik Landertinger i ostali povrate „izgubljeni potencijal“.

48-godišnji Gros je četvorostruki pobednik u poteri na Zimskim olimpijskim igrama. Devet puta je bio svetski šampion. Na ZOI je osvojio devet medalja, a na SP 20. U Svetskom kupu slavio je 33 puta – devet puta u pojedinačnoj konkurenciji i 24 puta u štafeti.

Gros je veoma orjentisan na ostvarivanje cilja i ambiciozan je. Veliki je radnik. Pored toga, promišljen je i čovečan. Upravo to su atributi koje treba da poseduje neko ko želi da se bavi sličnim poslom“, istakao je Kristof Zuman, koji važi za ikonu tog sporta u Austriji i dodao:

Na osnovu onoga što čujem, stvari odlično funkcionišu. Atmosfera u timu je odlična, svi se obro razumeju, što je bitno. Ekipa je zbog Rika ponovo ujedinjena i svi treniraju zajedno“.

Zuman poznaje Grosa još iz vremena kada su se obojica aktivno takmičili i smatra da austrijski tim može samo da profitira od saradnje sa njim.

Riko zna o šta je potrebno da bude urađeno i ima potrebne preduslove da to ispuni. Verujem da će njegov posao da donese plodove“, siguran je Zuman.

Otvaranje Svetskog kupa u Pokljuki dobar je pokazatelj – Simon Eder pokazao je da je u odličnoj formi. Braća Eberhard i Feliks Lajtner vratili su se raspoloženi iz Slovenije.

Pre nego što je Gros prihvatio ponudu iz Austrije, bio je na čelu ruskog bijatlon tima, i to od 2015. godine. Pre odlaska u Rusiju bio je trener dama pri nemačkom Savezu.

Različite nacije i savezi funkcionišu pomalo drugačije, ali na kraju je sve usmereno ka uspehu“, istakao je Gros.

Sezona Svetskog kupa u muškoj konkurenciji nastaviće se u petak takmičenjem u sprintu na 10 kilometara u austrijskom Hohfilcenu.