Švajcarska staza otvorena za žene posle 89 godina

Ostale vesti 14. dec 201815:12 > 15:13
Anton Want/Allsport

Ženama je ponovo dozvoljeno da se sankaju i voze skeleton na legendarnoj švajcarskoj stazi Kresta Ran, 89 godina pošto im je ta mogućnost oduzeta.

Do dvadesetih godina prošlog veka žene su se na stazi Kresta Ran bavile sankanjem i skeletom pod istim uslovima pod kojima su to muškarci činili, da bi ona potom bila proglašena „medicinski opasnom“ za lepši pol.

Ipak, članovi Sankt Moric sankaškog kluba glasanjem su odlučili da se ženama ponovo dozvoli članstvo i takmičenje.

To je korak unapred. Došlo je do napretka i slažem se da je vreme za žene da voze skeleton i sankaju isto kao muškarci. Radujem se da vidim žene na stazi“, istakao je britanski vozač skeletona Džeri Rajs.

Sankaški klub Sankt Moric osnovali su britanski oficiri 1887. godine.

Rajs je dve godine radio na najstarijoj stazi na svetu tokom dve sezone i spustio se niz nju oko 200 puta.

U Krestu sam otišao preko svog oca, koji je bio član nekoliko godina. Radio sam tamo dve sezone i spustio sam se između 150 i 200 puta. Tako sam počeo da se bavim skeletonom – neko mi je rekao: ‚Prilično ti dobro ide, možda bi trebalo da počneš da se baviš skeletonom‘ i ja sam to uradio‘“.

Rajs je na proteklim Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu osvojio deseto mesto, dok je njegov kolega iz britanskog tima Dom Parsons došao do bronze.

Kada su dame u pitanju, Lizi Jarnold je odbranila olimpijsko zlato iz Sočija, dok je Lora Diz bila treća.

Postoji velika razlika između sankanja i skeletona, ali su obe discipline ujedno i slične. Na vrhu staze ste i uskoro ćete se spustiti niz nju brzinom od oko 130 kilometara po času bez kočnica i sa slabom zaštitom. To je veoma intenzivno iskustvo. Ali posle nekog vremena naviknete se na to“, zaključio je Rajs.

Skeleton i bob u ženskoj konkurenciji uvršteni su u program ZOI 2002. godine.