Nova pobeda Lampičeve u sprintu, Klebo ne staje

Ostale vesti 4. jan. 202013:30 > 13:31
Podeli:
Getty images/Laurent Salino/Agence Zoom

Slovenačka skijašica Anamarija Lampič ostvarila je drugu pobedu za nedelju dana, pošto je posle trijumfa u Lencerhajdeu slavila i u sprintu u Val di Fjemeu.

Lampičeva je do treće pobede u karijeri došla posle dramatičnog finala, u kojem je za 22 stotinke nadmašila sjajnu Astrid Urenholt Jakobsen iz Norveške. Njima dvema se na podijumu pridružila Amerikanka Džesika Digins, koja je bila šest stotih delova sekunde iza norveške skijašice.

Povezano

Unutar jedne sekunde od pobednice bila je još jedna Amerikanka Sejdi Mobet Bjornsen, a sledile su je Lučija Skardoni iz Italije i Ruskinja Natalija Neprijaeva, koja je na početku finalne trke doživela pad, posle kontakta sa Jakobsenovom.

U poretku za Tur de ski, pred sutrašnji finalni uspon, Norvežanka Tereza Johaug ima samo tri sekunde prednosti u odnosu na Astrid Jakobsen i 14 ispred Natalije Neprijajeve. U borbu za pobedu na Tur de Skiju, uključiće se i branilac trona, takođe Norvežanka Ingvild Flugstad Estberg, koja će startovati sa 21 sekundom zaostatka.

Johaugova je vodeća u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 759 bodova, a prati je sunarodnica Hajdi Veng sa 596.

U konkurenciji muškaraca prema očekivanju je trijumfovao Norvežanin Johanes Hesflot Klebo, koji nije bio srećan kada j eu cilju iza sebe ugledao Ruse, Sergeja Ustjugova i Aleksandra Bolšunova. Četvrto vreme imao je još jedan Norvežanin Pol Golberg, a peto i šesto Rusi, Hleb Retivih i Andrej Melničenko.

Pred sutrašnju finalnu trku, Klebo će startovati sa sekundom prednosti u odnosu na Bolšunova i 15 ispred Sergeja Ustjugova. Očekuje se da ova trojica trkača vode borbu za Tur de Ski do poslednjeg metra uspona na stazi dugoj deset kilometara.

Klebo vodi u poretku Svetskog kupa sa 756 bodova, ispred Bolšunova koji ima 638.

Tur de Ski se završava u nedelju, trkom masovnog starta na finalnom usponu u Val di Fjemeu, u obe konkurencije.