Prvenac Tereze Johaug u sprintu, povratak Kleba

Ostale vesti 18. feb. 202019:24 > 19:38
Podeli:
Getty images/Laurent Salino/Agence Zoom

Tereze Johaug (32) i Johanes Hesflot Klebo (23) pobednici su treće etape nordijskog FIS Ski tura, sprinterske trke slobodnim stilom, održane u švedskom Oreu.

S obzirom na specifičnu konfiguraciju staze, na kojoj su takmičari posle uvodnih „ravnih” 200 metara kretali na ljuti uspon, dug 450 metara, do izražaja su došli kvalitetniji „penjači”, pa su u prilog tome išli i konačni rezultati.

Norvežanka Johaug je, baš zahvaljujući ogromnoj snazi i iskustvu, u finalu nadmašila zemljakinje Hajdi Veng i Astrid Urenholt Jakobsen, a njena radost je bila ogromna, jer je upisala prvu pobedu u karijeri u sprintu, posle 14 godina u Svetskom kupu! Bila je to njena 69. pobeda u karijeri.

U generalnom plasmanu Svetskog kupa Johaug je učvrstila lidersku poziciju sa 1840 bodova, dok je Hajdi Veng na drugom mestu dostigla Ruskinju Nataliju Neprijajevu (odustala od učešća na Ski turu zbog bolesti) pa sada obe imaju po 1260 bodova.

U generalnom plasmanu FIS Ski tura, Tereza vodi sa 1:07 minuta prednosti u odnosu na drugoplasiranu Hajdi Veng, dok trećeplasirana Ingvild Flugstad Estberg zaostaje minut i 56 sekundi. Pobednik FIS Ski tura, koji se u četvrtak seli u Norvešku, osvojiće 300 bodova za Svetski kup.

Klebo je u velikom stilu došao do 35. pobede u karijeri, prve posle skoro mesec dana. U finalu je deklasirao konkurenciju, ostavivši na usponu drugoplasiranog Italijana Federika Pelegrina za 2,4 sekunde, a trećeplasiranog Francuza Renoa Žeja 3,7 sekundi.

Posao mu je bio donekle olakšan, jer je u polufinalu njegovog najvećeg rivala Aleksandra Boljšunova „isekao” olimpijski pobednik Simen Hegstad Kruger, pa je Rus pao preko njega i ostao bez mesta u finalu i dragocenih bodova i bonus sekundi.

Bez obzira na to, Boljšunov je sačuvao lidersku poziciju u Svetskom kupu sa 1760 bodova, dok je drugoplasirani Klebo sada na 1278 bodova. Na trećem mestu je Šjur Rete sa 992 bodova.

U poretku nordijskog Ski tura vodi Pal Golberg sa 23 sekunde prednosti u odnosu na Boljšunova, dok je trećeplasirani Rete na +42. Pobedom u sprintu, Klebo, koji je nedavno polomio dva prsta leve ruke,zbog čega je očajno trčao distance u Estersundu, skočio je na 16. mesto sa 1:58 minuta zaostatka za Golbergom.

FIS Ski tur 2020. nastavlja se u četvrtak, četvrtom etapom dugom 38 kilometara (slobodni stil – masovni start), od švedskog Storlijena do norveškog Merakera.