Klebo i Fala očekivano, pad Boljšunova

Ostale vesti 22. feb. 202015:32 > 15:36
Podeli:
Millo Moravski/Agence Zoom/Getty Images

Norveški skijaši ostvarili su dvostruki trijumf u sprintu pred svojim navijačima u Trondhajmu, pošto su se Johanes Hesflot Klebo i Maiken Kaspersen Fala našli na najvišem stepeniku pobedničkog postolja.

Klebo je upisao 36. pobedu u karijeri, pošto je ubedljivo slavio u vremenu od 2:52.07 minuta, a sledila su ga četvorica sunarodnika. Drugo mesto, sa više od sekunde zaostatka, zauzeo je Pol Golberg, koji je u finišu pretekao Erika Valnesa.

Četvrti je bio Emil Iversen, ispred Fina Hogena Kroga i jedinog skijaša iz Norveške koji se plasirao u finale Federika Pelegrina iz Italije. Iskusni Italijan je od samog starta izgubio priključak u odnosu na rivale, pa nije ni imao šansu u borbi za podijum.

Subotnji sprint obeležila je eliminacija vodećeg u generalnom plasmanu Aleksandera Boljšunova već u polufinalu, pošto se sâm sapleo.

Rus na čelu generalnog plasmana ima 1.832 bodova, a prati ga Klebo sa 1.374. Boljšunov će startovati u nedelju u poteri startovati sa 34 sekunde prednosti u odnosu na Golberga, dok će Klebov zaostatak biti dva minuta iza rivala u borbi. Ta trka odlučiće i pobednika nordijskog Ski tura kojem sleduje 300 bodova.

Getty Images/Dustin Satloff

Fala je u ženskoj konkurenciji upisala drugu pobedu ove sezone, a 21. u karijeri i tako se vratila u borbu za Kristalni globus u sprintu. Norvežanka je do trijumfa došla u vremenu od 3:15.55 minuta, sa 48 stotinki prednosti u odnosu na Honu Sindling. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našla se Švajcarkinja Nadin Fendrih, kojoj je to bio prvi podijum u karijeri.

Najbolje tri sledila je Šveđankia Ana Divik, ispred dve domaće skijašice Ane Svendsen i Hajdi Veng. Slovenačka skijašica Anamarija Lampič takmičenje je završila već u četvrtfinalu.

Norvežanka Tereza Johaug je ubedljiva u generalnom plasmanu sa 1.918 bodova, a prati je Vengova sa 1.337. Skijašice takođe čeka potera u nedelju, Johaug startuje prva sa dva i po minuta prednosti u odnosu na sunarodnicu.