Karlsonova pobedila Johaug za svoj prvenac

Podeli:
Stanko Gruden/Agence Zoom/Getty Images

Švedska skijašica Frida Karlson došla je do prve pobede u karijeri pošto je trijumfovala u trci na 30 kilometara masovnim startom u norveškom Oslu u okviru Svetskog kupa.

Karlsonova je slavila u vremenu od 1:22:19.1 i tako donela Švedskoj prvu pobedu u ženskoj konkurenciji na Holmekolenu od 1980. godine.

Drugo mesto, sa sekundom zaostatka, zauzela je Norvežanka Tereza Johaug, dok je treća bila još jedna švedska skijašica Eba Anderson.

Johaugova je do polovine trke bila više od minut ispred Karslonove, koja je u preostalih 15 kilometara napravila veliki preokret. Zanimljivo je da je 20-godišnjoj Šveđanki to ujedno i prvi podijum u karijeri, ali se na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Zefeldu okitila srebrom i bronzom.

Da se tri Šveđanke nađu među prve četiri postarala se Šarlota Kala, a sledile su je Natalija Nerpjaeva iz Rusije i Nemica Katarina Henig.

Johaugova je još ranije obezbedila veliki Kristalni globus i sada ima 2.508 bodova, a prati je sunarodnica Hajdi Veng sa 1.697. 31-godišnja Norvežanka je sigurna i u poretku za mali Kristalni globus u dužim disciplinama, pošto je više od 500 bodova ispred Vengove.

Takmičenje u Oslu nastavlja se u nedelju trkom na 50 kilometara masovnim startom u konkurenciji muškaraca.