Furkadu pobeda za kraj karijere, Beu Kristalni globus

Ostale vesti 14. mar. 202014:42 > 14:44
Podeli:
Christophe Pallot/Agence Zoom/Getty Images

Francuski bijatlonac Martan Furkad trijumfovao je na poslednjoj trci svoje karijere – poteri koja je u okviru Svetskog kupa održana u finskom Kontiolahtiju, gde je zahvaljujući četvrtom mestu Johanes Tingnes Be odbranio veliki Kristalni globus.

Furkad je u petak objavio da će dan kasnije završiti karijeru, a pred odlučujuću trku sezone 10 bodova delilo ga je od Norvežana. Na kraju je Francuz upisao 83. pobedu u karijeri, u vremenu od 31:25.4 minuta, a predvodio je trostruki trijumf ‘Trikolora’.

Povezano

Drugo mesto, sa nešto manje od tri sekunde zaostatka, zauzeo je Kventin Fijon Maje, dok je treći bio Emilijen Žakelan. Be je na četvrtoj poziciji imao osam sekundi zaostatka, a bio je šest ispred petoplasiranog Arnda Pajfera iz Nemačke i tako je za dva boda pobedio Furkada.

Poslednja trka ovogodišnjeg Svetskog kupa je bila pravi triler, Furkad je sigurno vodio, dok se Be mučio, što potvrđuje da je u trećoj seriji imao čak tri promašaja. Međutim, Francuzu je popustila koncentracija u poslednjoj seriji, upisao je dva promašaja, ali je upisao trijumf, koji mu pošto se mlađi od braće Be probio nije bio dovoljan da dođe do osmog Kristalnog globusa.

Norvežanin je osvojio drugi veliki Kristalni globus, a ove godine je došao u do malog u disciplini masovni start. Takođe je na Svetskom prvenstvu u Antholcu ponovo postao šampion u masovnom staru, a okitio se i najsjajnijim odličjima u dve štafete.

S druge strane, Furkad je karijeru završio sa 83 trijumfa, sedam velikih Kristalnih globusa i 25 malih, uz četiri individualna olimpijska zlata i 11 svetskih.