Virerova odbranila Kristalni globus, prvenac Simonove

Ostale vesti 14. mar 202016:36 > 16:38
Podeli:
Christophe Pallot/Agence Zoom/Getty Images

Italijanska bijatlonka Dorotea Virer osvojila je drugi veliki Kristalni globus u karijeri zahvaljujući uprkos 11. mestu na poslednjoj trci sezone u Svetskom kupu u finskom Kontiolahtiju, na kojoj je Francuskinja Žulija Simon došla do prve pobede u karijeri.

Virerova je postala prva bijatlonka od sezone 2001/02 koja je odbranila titulu u ukupnom poretku elitnog takmičenja, a tada je Šveđanka Magdalena Forsberg došla do svog šestog Kristalnog globusa u nizu. Italijanka je sezonu završila sa 793 boda, sedam više od Tiril Ekhof iz Norveške, koja je bila deseta na poslednjoj trci.

Povezano

Simonova je do sada imala dve pobede, ali u štafetama, a prvi individualni trijumf upisala je u vremenu od 30:43.5 minuta, sa 17 sekundi prednosti u odnosu na Selinu Gasparin iz Švajcarske. Njima dvema se na podijumu pridružila Italijanka Liza Vitoci, koja je bila četiri sekunde iza Gasparinove.

Najbolja među ostalima bila je domaća bijatlonka Kaisa Makarainen, kojoj je to bila poslednja trka u karijeri. Finkinja je zbogom bijatlonu rekla posle tri velika Kristalna globusa i šest malih, kao i jednog svetskog zlata koje je osvojila 2011. godine u poteri.