Šestostruki olimpijski šampion završava karijeru

Ostale vesti 27. apr 202021:11 > 21:18
Podeli:
Getty images/Ryan Pierse

Šestostruki olimpijski šampion u šort-treku, Južnokorejac Viktor An, koji je leta 2011. godine uzeo rusko državljanstvo, danas je objavio da se zbog povreda u 34. godini oprašta od sporta.

Na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014, An je za Rusiju osvojio tri zlatne medalje.

Rođen u Južnoj Koreji, u pismu agenciji Ria Novosti, objavio je da završava sportsku karijeru i da neće moći da se takmiči još jednu sezonu.

Najviše me bole kolena, ali vratile su se i neke druge povrede”, napisao je Viktor i dodao: „Sve je teže biti u formi, a još teže zadržati istu, pa sam odlučio da se oprostim od sporta”.

An je najpoznatiji takmičar u šort-treku. Dok je branio boje Južne Koreje, kao An Hjun-So, osvojio je tri zlatne olimpijske medalje i jednu bronzanu, na Olimpijskim igrama u Torinu 2006.

U Vankuveru 2010. godine nije učestvovao zbog povrede kolena, koja ga je sprečila da nastupi na južnokorejskim kvalifikacijama. Godinu dana kasnije, vidno razočaran odlukom Korejskog saveza da mu i bez učešća na kvalifikacijama ne pruži šansu u Vankuveru, uzeo je rusko državljanstvo.

To mu je dalo krila i nove tri zlatne olimpijske medalje na Igrama u Sočiju, kada je uspostavio jako prisan odnos sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Uz sve, An ima i šest naslova svetskog prvaka, koje je osvajao u periodu od 2003. do 2014. godine.

Iako nikada nije bio dopingovan, zbog kolektivne krivice, onemogućen mu je nastup na OI u Pjongčangu, što je nazvao „skandalom bez presedana”.