VADA traži četiri godine suspenzije za Valijevu

Ostale vesti 21. feb 202318:133 komentara
Matthew Stockman/Getty Images

Svetska antidoping agencija (VADA) žalila se Sudu za arbitražu u sportu (CAS) zbog slučaja umetničke klizačice Kamile Valijeve pošto je ruska istraga otkrila da tinejdžerka nije kriva za bilo kakvo kršenje doping pravila.

VADA traži četvorogodišnju zabranu i poništenje svih rezultata Valijeve od datuma uzimanja uzorka.

povezane vesti

„VADA se ne slaže sa zaključkom disciplinskog suda Ruske antidoping agencije da sportista nije kriv“ kratko je saopšteno iz VADA.

Valijeva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetazidin na ruskom državnom prvenstvu u decembru 2021. godine, ali rezultat je objavljen tek 8. februara 2022., dan pošto je pomogla svom timu da osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu.

U svoju odbranu, Valijeva je rekla da je pozitivan test rezultat mešanja sa lekovima koje njen deda koristi za srce. Istraga RUSADA-e objavljena u januaru potvrdila je da je Valijeva pala na doping testu, ali je zaključila da nije prekršila nijedno doping pravilo.

Uprkos pozitivnom testu, CAS je odobrio Valijevoj da nastavi da se takmiči na Igrama u Pekingu, podržavajući raniju odluku RUSADA-e da ukine zabranu klizačici.

Valijeva, koja je postala prva žena koja je uspela da izvede četverostruki skok na Olimpijskim igrama tokom ekipnog takmičenja, bila je favorit za osvajanje zlata u pojedinačnoj konkurenciji, ali je propustila pojedinačnu medalju pošto je pala na četvrto mesto sa greškama u slobodnom programu.

Komentari

Vaš komentar