Zapaljen olimpijski plamen, opet na praznom stadionu

Ostale vesti 18. okt. 202112:20 > 19. okt. 2021 0:43
Podeli:
Olimpijski plamen
Pool via REUTERS/Costas Baltas

U Atini je 100 dana pred početak Zimskih olimpijskih igara u Pekingu tradicionalno zapaljen olimpijski plamen, a zbog epideiološke situacije ova svečanost je ponovo morala da se odigra bez prisustva publike.

Ceremonija je održana na otvorenom – na ruševinama hraba boginji Heri u Olimpiji na Peloponezu. Plamen je zapaljen uz pomoć sunčevih zraka, a ulogu sveštenice koja je zapalila baklju igrala je grčka glumica Santi Georgiju.

Peking 2022:

Baklju je potom preuzeo kineski klizač Li Đijađun, osvajač pet olimpijskih medalja. On je prvi kineski sportista uključen u nošenje baklje pred ZOI 2022. godine – simbolično je otrčao do sela Olimpija koje se nalazi blizu svetilišta.

Plamen će potom biti transportovan u Atinu, odakle će nastaviti put ka Pekingu.

U teškim vremenima koja i dalje traju Igre u Pekingu 2022. godine biće bitan momenat koji će zbližiti svet u miru, prijateljstvu i solidarnosti“, izjavio je predsednik Olimpijskog komiteta Tomas Bah.

Ova ceremonija nije prošla bez političkih konotacija – prisutni na paljenju olimpijskog plamena bili su mnogi demonstranti, koji su tražili da se zbog političke situacije u Kini i diskriminacije prema nekim etničkim grupama Igre otkažu. Okupljeni su nosili tibetanske zastave i transparente „Ne genocidu!“, ali ih je grčka policija ubrzo uklonila.

Zimske olimpijske igre, 24. u istoriji, održaće se u kineskoj prestonici od četvrtog do 20. februara. Peking će tako postati prvi grad u kojem su održane i letnje i zimske Igre, pošto je domaćin najboljim sportistima sveta bio 2008. godine.

Komentari

Vaš komentar