Preminula italijanska skijašica Elena Fankini

Reuters/Max Rossi

Italijanska skijašica Elena Fankini preminula je u sredu u 38. godini.

Karijeru vicešampionke sveta iz 2005. godine prerano je prekinuo tumor na mozgu, koji joj je na kraju prerano zaustavio i život.

Fankini je preminula u svom domu u Solatu, objavila je Federacija zimskih sportova Italije u sredu.

Poslednji put se takmičila u decembru 2017. godine. Gotovo godinu dana kasnije dobila je dozvolu da ponovo trenira, ali se nikada nije vratila u formu. Stanje joj se pogoršalo u poslednjih nekoliko meseci.

Fankini je osvojila srebro u spustu na Svetskom prvenstvu 2015. godine. U spustu je upisala i dve pobede u Svetskom kupu.

Fankini je preminula u danu kada je njena sunarodnica Marta Boasino osvojila svetsko zlato u super džiju i dva dana nakon što se zlatom u kombinaciji okitila Federika Brinjone. Proteklog vikenda pobedu u spustu u Kortini d’Ampeco posvetila joj je Sofija Gođa.

Od Elene se veoma emotivno oprostila i Mikaela Šifrin:

„Bio je ovo emotivan dan. Mnogo je toga što bih želela da podelim sa vama, ali ono što je najteže je smrt Elene Fankini. Šaljem najdublje saučešće porodici Fankini koja je imala izuzetan uticaj na naš sport sa svojom strašću i dobrotom.

Nikada nećemo zaboraviti one koje smo izgubili.

Moje srce je i uz članove reprezentacije Italije koji veoma pate u ovim trenucima. Delimo hotel tokom ovog prvenstva i mogu da kažem da je njiova ljubav i snaga iskrena i čista i da navijam za sve njih sada više nego ikada“, poručila je Šifrin.

Komentari

Vaš komentar