Rajding za istoriju – prvi Britanac pobednik u Svetskom kupu

Zimski sportovi 22. jan 202215:27 > 15:314 komentara
Podeli:
Dejv Rajding
Christophe Pallot/Agence Zoom

Britanac Dejv Rajding pobednik je slaloma u Kicbilu. Tridesepetogodišnji Rajding je tako postao prvi Britanac u istoriji koji je slavio u jednoj trci Svetskog kupa.

Rajding je iza sebe ostavio dvojicu Norvežana – Lukas Broten bio je drugi, a Henrik Kristoferson treći.

Dejv je nakon prve vožnje bio šesti, a zatim je sjajno odvozio drugu i izbio na prvo mesto sa ukupnim vremenom 1:41.26.

Britanac je godinama trenirao na suvim stazama u Engleskoj, a sada je samo 12 dana pre početka Zimskih olimpijskih igara stigao do istorijskog uspeha. Ljubitelji skijanja u Velikoj Britaniji na ovo su čekali 55 godina.

Odzvanjalo je „He did it“ planinom Hanenkam u Austriji, tokom slavlja članova britanskog tima nakon što je Dejv prošao kroz cilj.

Zanemeo je Rajding pred mikrofonom nakon što se našao na podijumu:

„Zanemeo sam. Bilo je toliko emocija kada sam završio i sada jednostavno ne znam šta da kažem, nedostaje mi reči. Znate, sada imam 35 godina, ali nikada nisam prestao da verujem, nikada nisam prestao da pokušavam, ali da donesem prvu veliku pobedu Velikoj Britaniji u Svetskom kupu i to u Kicbilu? Ne znam jesam li mogao da odsanjam bolje od toga“.

Rajding je imao i poruku za navijače:

„Hvala na podršci, neizmerno mi znači kada čujem Britance kako navijaju za mene jer znate, ja nemam domaću stazu, ali na Alpima uvek ima Britanaca, mi volimo skijanje i uz to volimo i da se zabavljamo. Hvala mnogo“.

Bio je to 97. nastup za Rajdinga u Svetskom kupu.

Hrvatski takmičar Filip Zubčić završio je kao 10. u Kicbilu.

Na liderskoj poziciji u trci za mali Kristalni globus nalazi se Lukas Braten sa 235 bodova, 55 više od sunarodnika Fos-Solevoga.

U generalnom poretku Svetskog kupa vodi Marko Odermat sa 1120 bodova, drugoplasirani je Aleksander Omot Kilde koji ima 335 bodova manje.

Velike količine snega padaju u Kicbilu i ukoliko se organizatori izbore sa tim problemom u nedelju bi na rasporedu trebalo da bude spust čiji je start zakazan za 13.30.

Komentari

Vaš komentar