Posle Oberstdorfa, Stoh pokorio i Garmiš!

Ski skokovi 1. jan 201816:13 > 16:14
Podeli:
Lars Baron/Bongarts/Getty Images

Poljski ski skakač Kamil Stoh pobedio je i na drugom takmičenju turneje Četiri skakaonice, pošto je posle Oberstdorfa bio najbolji i u Garmiš-Partenkirhenu.

Stoh, aktuelni osvajač ‚Zlatnog orla‘, tako je došao do treće pobede zaredom na Novogodišnjoj turneji, a 24. u Svetskom kupu.

Dvostruki olimpijski šampion do pobede je došao ukupnim skorom od 283,4 boda, posle skokova od 135,5 i 139,5 metara. Drugo mesto zauzeo je vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa Rihard Frajtag, koji je imao 7,6 bodova manje. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se Norvežanin Andreas Fanemel.

Stoh je imao najbolje skokove u obe serije, pa ga na putu do pobede nije omeo ni jak vetar, koji je smetao velikom broju takmičara. Poljaka je posle prve serije sledio mladi Slovenac Tilen Bartol, dok je treći bio Juniširo Kobajaši iz Japana.

Pobednik turneje od pre tri godine Štefan Kraft priredio je najveće razočaranje, pošto nije uspeo da prođe u drugu seriju. Austrijanac je poražen u duelu sa slovenačkim skakačem Žigom Jelarom, a nije prošao kao ‚laki luzer‘, pošto je zauzeo 31. mesto.

U nastavku takmičenja, vetar je zadavao sve veće probleme organizatorima. Frajtag, koji je bio šesti posle prve serije, uspeo je da se probije na čelo pre nego što su na red došla poslednja trojica, da bi Kobajaši bio više od šest i po bodova iza njega. Potom je usledila pauza, pošto je vetar bio jak i Bartol nije mogao da dobije dozvolu da krene sa zaletišta, a zeleno svetlo usledilo je posle oko deset minuta.

Lars Baron/Getty Images

Mladom Slovencu je do prvog dana Nove 2018. godine najbolji rezultat bilo 16. mesto od pre dva dana iz Oberstdorfa, a i te kako je bilo jasno da je duže čekanje od planiranog uticalo na njega. Bartol je skočio 133,5 metra i u tom trenutku je bio četvrti, pre nego što ga je Stoh sjajnim skokom pomerio za jedno mesto, ali je svakako ostvario plasman karijere.

Fanemel je napredovao za dva mesta u odnosu na prvu rundu, a na kraju su ga sledili Kobajaši, Bartol, sunarodnik Andreas Stjernen i domaći skakač Kajl Gajger. Osvajač Kristalnog globusa od pre dve sezone Peter Prevc uspeo je da se vrati posle debakla na prvoj stanici turneje i zauzme osmo mesto, a prvu desetoricu kompletirali su Norvežanin Johan Andre Forfang i Štefan Laje iz Nemačke.

Od ostalih slovenačkih skakača, Jernej Damjan je zauzeo 13. mesto, Jelar je bio osam pozicija iza, a
Timi Zajc na 22. mestu.

Stoh na čelu poretka Novogodišnje turneje ima 563,1 boda, a prate ga Frajtag sa 551,3 i sunarodnik David Kubacki sa 530,8.

Nemački skakač je ubedljiv u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 710 bodova, ispred Stoha sa 523 i sunarodnika Andreasa Velingera sa 449.

Četiri skakaonice se sada sele u Austriju, a naredno takmičenje na programu je u četvrtak u Insbruku. Veliko finale zakazano je za dva dana kasnije u Bišofshofenu.